Руските приходи от енергоносители през януари с най-ниско равнище от лятото на 2020 г. заради западните санкции

Москва разчита на многомилиардните приходи от продажби на петрол и газ, за да финансира бюджетните си разходи и след спада им бе принудена да започне да разпродава някои международни резерви, за да покрие недостига

Руски нефт, руски петрол
Руски нефт, руски петрол Източник: Depositphotos

Месечните приходи от петрол и газ в бюджета на Русия през януари са се понижили до най-ниското равнище от август 2020 година заради влиянието на западните санкции върху руския износ. Това съобщи днес финансовото министерство на страната, цитирано от Ройтерс.

 

Месечните данъчни и митнически приходи от продажби на електроенергия са намалели с 46 на сто в рамките на година, отразявайки факта, че докато цената на референтния за Европа сорт Брент се е променила незначително, то средната месечна цена на руския сорт Уралс се е сринала с 42 на сто, посочва министерството.

 

Москва разчита на многомилиардните приходи от продажби на петрол и газ, за да финансира бюджетните си разходи и след спада им бе принудена да започне да разпродава някои международни резерви, за да покрие недостига. Бюджетните приходи от електроенергия са намалели с 54 на сто спрямо регистрираните през декември постъпления от 931,5 милиарда рубли (13,2 милиарда долара), въпреки че са били повишени от еднократното плащане на данък от газовия монополист "Газпром".

 

Приходи за януари са били на ниво 425,5 милиарда рубли (6,05 милиарда долара). Финансовото министерство съобщи днес, че почти ще утрои дневните продажби на чуждестранна валута до 8,9 милиарда рубли (130 милиона долара) на ден през идния месец, за да компенсира спада на приходите от газ и петрол.

 

Западът, който преди бе най-доходоносният енергиен пазар за Русия, отговори на инвазията на Москва в Украйна, прицелвайки се в приходите от електроенергия чрез безпрецедентен пакет санкции, които ще бъдат затегнати допълнително. Брюксел се надява ограниченията да свият с 90 на сто износа на руски петрол за ЕС, а откакто Русия нахлу в Украйна страните членки на Общността намалиха дела на руския газ в импортния си микс от над 40 на сто до под 15 на сто.

 

Международните ограничения, включително тавана от 60 долара на барел, наложени от страните от Г-7, доведоха до това, че руският сорт Уралс, който преди се търгуваше на цена, близка до тази на Брента, сега се продава с голяма отстъпка. Средната му цена през януари е била 49,49 долара на барел, обяви финансовото ведомство, което е спад с 42 на сто спрямо януари 2022 година. Брентът се търгуваше днес за около 82 долара, а Уралс - за около 53,60 долара.

 

Руското правителство е спечелило 11,6 трилиона рубли (165 милиарда долара) от продажби на петрол и газ миналата година, обяви финансовото министерство. Производствените цени в ЕС същевременно са нараснали с 1,2 на сто в ЕС и с 1,1 на сто в еврозоната през декември 2022 година.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени