Руските варвари са откраднали пшеница от окупираните украински територии за поне $1 млрд.

Водещият хъб за търговия със стоки в Швейцария предупреди, че комерсиализирането на заграбени суровини трябва да се третира като военно престъпление.

Пшеница
Пшеница Източник: Zonanews

Украйна е загубила най-малко 1 млрд. долара заради открадната от Русия пшеница, намираща се в окупираните райони .Това съобщава Bloomberg, цитирайки анализ на НАСА, който се базира на сателитни изображения. Проучването дава представа за това какво се случва в окупираните територии, където информацията е строго контролирана. Той използва модел на машинно обучение, откриващ промените в текстурата и цвета въз основа на времева поредица от сателитни изображения, за да открие чрез картографиране къде реколтата е била прибрана.

 

Почти 6 милиона тона пшеница са събрани от райони, които не са под украински контрол, според NASA Harvest. Около 88% от зимните култури, засети в окупираните райони, са прибрани, докато неожънатите площи са предимно по фронтовата линия. Изследването повдига въпроса какво се случва с тези култури. Руските кораби са изнасяли зърно, вероятно взето от окупираните райони, за страни, включително Либия и Иран, но е трудно да се оценят съответните обеми, тъй като изпращачите прикриват произхода на товарите. Русия отрече да е крала зърно, но официални лица публично изтъкнаха възобновяването на доставките на зърно от окупираните пристанища.

 

Украйна е основен износител на пшеница и блокадата на нейните пристанища след инвазията на Русия доведе до скок на цените, което потенциално направи контрабандата на зърно по-доходоносна. Сделка, позволяваща на Украйна да възобнови износа, помогна за облекчаване на цените на зърното, но те все още остават исторически високи.

 

Почти една четвърт от пшеницата в Украйна се отглежда на земя, която Русия твърди, че е анексирала, въпреки че част от тази територия се контролира от Украйна. Оценките на NASA Harvest се отнасят само за пшеницата и засега изключват други култури или храни, които са били съхранявани на склад. Констатациите не показват какво се е случило с посевите след прибирането им.

 

Екипът на NASA Harvest изчислява, че фермерите са събрали 26,6 милиона тона пшеница тази година в Украйна, с няколко милиона тона повече от други водещи прогнози. Водещият хъб за търговия със стоки в Швейцария предупреди, че комерсиализирането на заграбени суровини трябва да се третира като военно престъпление.

 

Големият украински производител HarvEast изтъква, че всички зимни култури, които е засадил в Донецка област, са били събрани от окупационните сили това лято. "Тази година зимната пшеница даде много висок добив за този регион поради благоприятните климатични условия", заяви главният изпълнителен директор Дмитрий Скорняков. "Всичко, което беше събрано от нашите ниви, беше откраднато и изнесено от Украйна", добавя той.

Още от "Икономика"

ЕС удължи с нови 6 месеца икономическите санкции срещу Русия заради агресията в Украйна

Санкциите, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на руските инвазия в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. в след нахлуването на руските сили в украинските земи

Прочетете повече прочетете повече

Путинистката кукла на конци Орбан се закани да наложи вето на евентуални санкции на ЕС срещу руската ядрена енергетика

Будапеща планира да разшири единствената си атомна електроцентрала с "Росатом", като строителството на нов блок ще започне през септември 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Хватката на "Газпром" приключва - природният газ в Европа продължава да поевтинява и вече е под 60 евро за мегаватчас

Фючърсите за февруари на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на равнище от 56,48 евро за мегаватчас или малко над 610 долара за 1000 куб. метра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени