Руслан Стефанов: Руската икономика сигурно ще влезе в рецесия почти моментално

Стефанов прогнозира "сериозен ефект върху икономиката на Русия във всички нейни аспекти"

Руслан Стефанов
Руслан Стефанов Източник: Център за изследване на демокрацията

Руската икономика сигурно ще влезе в рецесия почти моментално, дори с тази първа вълна санкции. Това каза в интервю за БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията. По думите му това е доста сериозно начало на санкциите с идеята, че те могат да бъдат повишени.

 

Стефанов прогнозира "сериозен ефект върху икономиката на Русия във всички нейни аспекти". Несъмнено всички очакваха мярката по отношение на изключването на Русия от SWIFT системата, защото това показва по-висока готовност за санкции в сравнение с предишни пъти, коментира Руслан Стефанов в предаването "Преди всички".

 

Като друга важна санкция той открои затварянето на въздушното пространство на Европа за граждански полети от Русия. Според Стефанов е пропаганда теза на Кремъл, че Русия е подготвена за санкциите. По думите му знак за това са военната ескалация от страна на Русия – привеждането на стратегическите сили в готовност, както и проведеният референдум в Беларус, с който страната се отказва от статута си на неядрена държава.

 

"Тези санкции са много закъснели, но не са безобидни", посочи Руслан Стефанов. "Несъмнено ще има забавяне на ръста и на европейската икономика. Такъв щеше да има и без налагането на тези санкции", допълни той. "Би било наивно да се смята, че нямаше да има такива ефекти, каквито и сега очакваме. Санкциите ускоряват някои процеси".

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени