С 6% по-евтин се предвижда да е природният газ през февруари

Общественият газов доставчик е изчислил цена за следващия месец от 73 лева за мегаватчас без такси за пренос и ДДС

Природен газ
Природен газ Източник: Pinterest

Внесено с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление на "Булгаргаз" за цената на природния газ за февруари предвижда поевтиняване на синьото гориво с близо 6%, съобщи БНР.

 

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Общественият газов доставчик е изчислил цена за следващия месец от 73 лева за мегаватчас без такси за пренос и ДДС. През февруари 2024 г. в цената на "Булгаргаз" влизат количествата по дългосрочния договор с Азербайджан и закупени чрез търгове втечнен природен газ.

 

Предвидено е да се използват и количества от газохранилището в Чирен. За момента все още няма съгласуван график за тази година за добив и нагнетяване на природен газ в Чирен. Операторът трябва да обяви не по-късно от 30 дни преди началото на нагнетителния сезон свободния капацитет за съхранение през предстоящата газова година.

 

Булгартрансгаз, газохранилище
Булгартрансгаз, газохранилище "Чирен" Източник: Zonanews

Представен е обаче прогнозен график за съхранение през 2024 година по плана за действие при извънредни ситуации, който ще бъде актуализиран след подписване на договор за съхранение, достъп и нагнетяване с "Булгартрансгаз".

 

"Булгартрансгаз" ЕАД Източник: Zonanews

Към останалите фактори, които влияят на цените, към момента се добавя и изострянето на конфликта в рейона на Червено море, тъй като още от края на миналата година част от танкерите с втечнен природен газ избягват този маршрут, което се очаква да забави и оскъпи доставките.

 

Окончателно цената на синьото гориво трябва да бъде предложена от "Булгаргаз" и одобрена от КЕВР на 1 февруари.

 

Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Източник: Zonanews

 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени