С уважение към истината за данъците от преработка на нефт в България

Вероятно дерогацията за работа с нефт с произход Русия не ни е нужна, тъй като нито печели държавата, нито печели обществото

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: МИ

Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката
Фейсбук

 

Подхождам с уважение към казаното днес от съпредседателя на ПП по една от националните телевизии по повод очакваните данъци от рафинерията в България.

 

Ето какво разбрах, придържайки се към казаното:
• Истината е, че във вторник цената на горивата няма да падне със 73 ст. (Според мен е видимо, че законите приети от Народното събрание няма да бъдат изпълнени по ред причини в очаквания срок).
• Няма да бъдат платени и 540 млн. лв. данъци, за което чухме ние гражданите. По-скоро ставало въпрос да не се използва стара загуба, която да намалява облагаемата печалба през тази година. Явно народните представители не са разбрали казаното на срещата, в която е участвало и правителството.
 
Само до преди няколко дни очаквахме да постъпят над 500 млн. лв. данъци и над 1 млрд. лв. вноска за компенсиране на разликата в цената на нефта от типа Urals и бенчмарка Вrent. Очакванията няма да се случат!
 
Вероятно дерогацията за работа с нефт с произход Русия не ни е нужна, тъй като нито печели държавата, нито печели обществото, а средствата на българските граждани отиват в друга посока. Скандално е, че отново бяхме излъгани!
 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени