Само ползи носи започналото разширение на газохранилището в Чирен

Проектът струва около 308 млн. евро, като близо 78 млн. евро от тях е европейско съфинансиране от Механизма за свързване на Европа

Старт на разширението на газохранилището в Чирен
Старт на разширението на газохранилището в Чирен Източник: Пресцентър на МЕ

Разширението на газохранилището в Чирен, за което се говореше повече от 10 г., но все не се случваше заради липса на политическа воля, най-накрая започна. Стартът на същинските строителни работи беше даден в петък.

 

Според експерти обектът е изключително важен за енергийната независимост на страната ни от Русия. Около половин година можем да разчитаме само на количествата газ от него. Проектът предвижда и вкарване на нови американски технологии в Чирен. "Най-съществената полза от разширението на подземното газохранилище ще бъде усетена от българското население и бизнес". Това заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който присъства на старта на строителните дейности. По думите му от една страна наличието на повече природен газ ще дава сигурност през зимните месеци, когато консумацията му е по-висока, а от друга ще има и ценово отражение.

 

"Пазарите на природен газ се характеризират с по-ниски цени през летните месеци, когато консумацията е по-ниска и съответно – с по-високи през зимните. Количествата, които ще бъдат съхранявани в Чирен, ще са на по-ниска цена, а ще бъдат потребявани, влизайки в микса, в зимния период и това ще смекчи потенциалния ценови шок", обясни Владимир Малинов.

 

При старта на дейностите присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев, зам.-посланикът на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез, представители на изпълнителя на проекта – ДЗЗД "ТЕХ ЕНЕРДЖИ ЕКСПАНЖЪН", на международни компании от САЩ и други. С разширението ще се осигури увеличаване на обема на активния газ на хранилището до 1 млрд. куб. м и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн. куб. м на денонощие, ще се подменят и старите технологии за безопасност и управление.

 

Проектът струва около 308 млн. евро, като близо 78 млн. евро от тях е европейско съфинансиране от Механизма за свързване на Европа. "След завършване на проекта факторът България няма само да е в посока на дистрибуция, какъвто сериозен фактор сме и в момента, но и в направление съхранение. Това всъщност е и другата лицензия, по която работи компанията "Булгартрансгаз" като оператор на системи за газопренос и на системи за съхранение", обясни министър Радев.

 

Така след години протакане, както стана и с интерконектора с Гърция, газохранилището в Чирен вече може да изпълнява своето предназначение и да бъде в полза на гражданите и бизнеса.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени