Санкците смазват руския петролен сектор - Москва не може да намери купувачи за милиони барели дизел

През второто тримесечие на руските нефтопреработвателни заводи може би трябва да съкратят преработката на петрол с 1 млн. барела на денонощие

Руско дизелово гориво
Руско дизелово гориво Източник: Ройтерс

Руските нефтени компании изпотват нарастващи проблеми с износа на дизелово гориво, което от февруари попадна по ударите на европейското ембарго и наложения от страните на Г-7 таван на цените. Въпреки отстъпките, достигащи една трето от световните цени, дизелът с руски произход си стои в танкерите, които безпомощно стоят на дрейф в океана в очакване на купувачи, пише "Moscow Times".


На 5 март 4.4 млн. барела дизел "заседнаха" в танкерите, превърнати в плаващи хранилища, съобщава Блумбърг, цитирайки данните на Kpler – компания, проследяваща танкерните превози. За месец обичат на непродаденото гориво скочи четворно и достигна рекорд за целия период на наблюдението. Даже по времето на пандемията, когато петролният отрасъл преживя най-силната в историята си криза на свръхпроизводство, "излишните" петролни продукти, складирани на танкери, бяха двойно по-малко.


В същото време Русия продължава да товари дизел на пристанищата, "знаейки, че няма къде да го изпрати", коментира Марк Уилямс, анализатор в Wood Mackenzie. Ако нереализираните обеми продължават да растат, ще се наложи намаляване на износа на дизел, едновременно с това да с есложи под ножа неговото производство", допълва той.


Според оценка на Wood Mackenzie, през второто тримесечие на руските нефтопреработвателни заводи може би трябва да съкратят преработката на петрол с 1 млн. барела на денонощие. Износът на дизела, традиционно пускан на европейските пазари, ще се намали с една трето – с 1.1 млн. барела до 750 хил. барела дневно.


На отрасъла не помагат дори отстъпките . стойността на руския дизел при изплащането му от пристанището Приморск в Балтийско море от намалото на годината е рухнала с 35 процента. Още през ноември руското дизелово гориво, струващо като европейското, се предлагаще с отстъпка от 35 долара за барел.


Не е лесно намирането на пазар и в Азия. Индия и Китай имат собствени рафинерии и да заинтересовани от купуването на суровина за преработка, а не готови нефтопродукти, коментира Наталия Орлова, главен икономист на "Алфа банк".


Индия не възнамерява да купува руски дизел, твърдят източници от бранша пред Ройтерс. Причината е, че разходите за вноса, включващи и фрахта и застраховките, се оказват твърде високи и надхвърлят тавана от 100 долара за барел, въведен от страните от Г-7.


Все пак не може да се каже, че е напълно невъзможно руският дизел да се пласира на пазара, коментира анализаторът на Kpler Виктор Катон. "Това е въпрос на избор на време и на първо място склонността на купувача да рискува, а именно – готов ли е той пазарът да види неговата сделка", допълва Катон.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени