САЩ искат Балканите да се освободят от зависимостта си от руски газ

Посланикът на САЩ призова лидера на босненските хървати да сложи край на зависимостта на БиХ от руския газ

Руски природен газ
Руски природен газ Източник: РИА Новости

Посланикът на САЩ в Босна и Херцеговина (БиХ) Майкъл Мърфи се срещна с лидера на Хърватската демократична общност в БиХ Драган Чович като го призова да предприеме необходимите стъпки за освобождаване на БиХ от зависимостта от руски газ, съобщи агенция Хина, предаде БТА. След като по-рано през деня вчера разговаря с лидерите на пет хърватски партии, които са в опозиция на босненската ХДО, американският посланик проведе отделна среща и с Чович.

 

След срещата посолството на САЩ заяви в социалната мрежа "Екс", че Мърфи е подчертал подкрепата на своето правителство за териториалната цялост, суверенитета и мултиетническия характер на БиХ.

 

Дипломатът също така е изразил опасенията на САЩ относно реториката и действията на официални лица от сръбската съставна част Република Сръбска, които подкопават Дейтънското мирно споразумение и БиХ, и е подчертал необходимостта от ефективно и отговорно управление във Федерация Босна и Херцеговина (другата съставна част на страната), което, по думите му, е от полза за всички нейни жители.

 

Посланикът на САЩ призова Чович и босненската ХДО "да подкрепят мерки във Федерацията, които създават условия за стабилен икономически растеж, ръководен от частния сектор, насърчават помирението и прекратяват зависимостта на БиХ от руския газ".

 

По-рано САЩ разкритикуваха Чович за настояването за създаване на нова компания, която да осъществи проект, насочен към свързване на мрежите за доставка на газ на Хърватия и БиХ. Те заявиха, че това противоречи на стратегическите интереси на САЩ и косвено благоприятства руското влияние в страната. Чович настоява проектът Южна междусистемна връзка да бъде осъществен от компания със седалище в Мостар, като твърди, че базираната в Сараево компания BH-Gas не е подходяща за тази работа поради лошото управление на бизнеса и факта, че в нея няма наети хървати.

Още от "Икономика"

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Hyundai E&C стартира активна стратегия в България, за да си осигури договора за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

По време на роудшоуто Йънг Джун Юн, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Engineering & Construction, се срещна с българския президент Румен Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени