САЩ отново с най-голям БВП, Русия е "Буркина Фасо с ракети"

Москва не попада в топ 10 в класацията по брутен вътрешен продукт

Световната икономика и основните играчи в нея
Световната икономика и основните играчи в нея Източник: Visualcapitalist.com
Публикуваха данните за изминаващата 2021 година за световния БВП. Инфографиката на страните по БВП показва нагледно кои са най-големите икономически сили на планетата. Инфографиката е базирана на данни и оценки на Международния валутен фонд.
 
Без никакво съмнение и конкуренция Съединените американски щати са първи в класацията с брутен вътрешен продукт от почти 23 трилиона долара. Брутният вътрешен продукт на американците съставлява ¼ от световната икономика. Само четири държави – САЩ, Китай, Япония и Германия – съставляват над половината от икономиката по света. САЩ очаквано са най-голямата икономика в света, а на второ място (със 17 трилиона долара) се нарежда техният най-голям стопански съперник – Китай.
 
На трето място е Япония (с $5,1 трилиона), но значително по-назад от първите две страни в класацията. Следват две европейски страни – Германия ($4,2 трилиона) и Великобритания ($3,1 трилиона). На шесто място е Индия ($2,9 трилиона БВП), следвана от Франция (също $2,9 трилиона), Италия ($2,1 трилиона), Канада ($2 трилиона) и Южна Корея ($1,8 трилиона).
 
Макар че е първа по големина на територията и девета по население в света, по икономическа мощ Руската федерация значително изостава от страни като Германия и Индия, а със САЩ и Китай дори няма място за сравнение. Брутният вътрешен продукт на Русия е едва $1,65 трилиона - малко по-голям от този на Испания и Нидерландия. Канада има БВП с цели 600 млрд. добара по-голям от този на Русия.
 
Навремето Франци Йозех Щраус беше описал Съветския съюз като "Горна Волта с ракети". След години Горна Волта се преименува на Буркина Фасо, но сравнението май отново е точно на мястото си. 

Още от "Икономика"

Владимир Малинов: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна бе друга тема на разговора между министрите Малинов и Галушченко

Прочетете повече прочетете повече

Западните санкции задушават руски проекти в Арктика за десетки милиарди долари

Американските санкции работят изненадващо добре, казва Малте Хъмпърт, основател на Арктическия институт, който наблюдава разширяването на Русия в региона през последните десет години

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени