САЩ отново с най-голям БВП, Русия е "Буркина Фасо с ракети"

Москва не попада в топ 10 в класацията по брутен вътрешен продукт

Световната икономика и основните играчи в нея
Световната икономика и основните играчи в нея Източник: Visualcapitalist.com
Публикуваха данните за изминаващата 2021 година за световния БВП. Инфографиката на страните по БВП показва нагледно кои са най-големите икономически сили на планетата. Инфографиката е базирана на данни и оценки на Международния валутен фонд.
 
Без никакво съмнение и конкуренция Съединените американски щати са първи в класацията с брутен вътрешен продукт от почти 23 трилиона долара. Брутният вътрешен продукт на американците съставлява ¼ от световната икономика. Само четири държави – САЩ, Китай, Япония и Германия – съставляват над половината от икономиката по света. САЩ очаквано са най-голямата икономика в света, а на второ място (със 17 трилиона долара) се нарежда техният най-голям стопански съперник – Китай.
 
На трето място е Япония (с $5,1 трилиона), но значително по-назад от първите две страни в класацията. Следват две европейски страни – Германия ($4,2 трилиона) и Великобритания ($3,1 трилиона). На шесто място е Индия ($2,9 трилиона БВП), следвана от Франция (също $2,9 трилиона), Италия ($2,1 трилиона), Канада ($2 трилиона) и Южна Корея ($1,8 трилиона).
 
Макар че е първа по големина на територията и девета по население в света, по икономическа мощ Руската федерация значително изостава от страни като Германия и Индия, а със САЩ и Китай дори няма място за сравнение. Брутният вътрешен продукт на Русия е едва $1,65 трилиона - малко по-голям от този на Испания и Нидерландия. Канада има БВП с цели 600 млрд. добара по-голям от този на Русия.
 
Навремето Франци Йозех Щраус беше описал Съветския съюз като "Горна Волта с ракети". След години Горна Волта се преименува на Буркина Фасо, но сравнението май отново е точно на мястото си. 

Още от "Икономика"

Междусистемната газова връзка България-Сърбия носи повече енергийна сигурност за целия регион, заяви премиерът Денков

IBS е в синергия с проектите за развитие на газовата инфраструктура в региона – терминали за втечнен газ, в т.ч. терминала в Александруполис, разширението на подземното газово хранилище "Чирен" и изграждането на нови и разширяването на съществуващи газопроводи

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

Идеята на евродепутата Андрей Новаков е за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени