САЩ ще доставят 15 млрд. куб. м втечнен природен газ за пазара на ЕС

Еврокомисията планира да очертае през май планове как да сложи край на използването в ЕС на руски изкопаеми горива до 2027 г.

Танкер с втечнен газ
Танкер с втечнен газ Източник: Pixabay

САЩ се ангажират да доставят 15 млрд. куб. метра втечнен природен газ (ВПГ) за пазара на ЕС тази година, обявиха днес лидерите на САЩ и ЕС, цитирани от световните агенции.  Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха, че ще бъде създадена работна група, която да работи за намаляване на зависимостта на Европа от руски изкопаеми горива. 

 

"Днес договорихме съвместен план за постигането на тази цел, докато същевременно ускоряваме напредъка си към бъдеще на чиста енергия", каза американският държавен глава в Брюксел. Той допълни също така, че инициативата ще търси начини за използване във възможно най-голяма степен на възобновяема енергия и намаляване на търсенето на енергия. 

 

Еврокомисията също така ще работи със страните членки, за да подсигури, че те ще могат да получат още около 50 млрд. куб. метра ВПГ поне до 2030 г., сочи документ, предоставен от Белия дом. Тъй като американските заводи за ВПГ произвеждат с пълен капацитет, според анализатори по-голямата част от допълнителния газ за Европа ще трябва да бъде износ, предвиден първоначално за други части на света. 

 

Еврокомисията планира да очертае през май планове как да сложи край на използването в ЕС на руски изкопаеми горива до 2027 г. Ангажиментът на САЩ да предоставят допълнителни 15 млрд. куб. метра газ е голяма стъпка към намаляване на зависимостта от руския газ, заяви Фон дер Лайен на съвместната пресконференция с Байдън. 

 

По думите й блокът ще увеличи вноса на американски ВПГ с 50 млрд. куб. метра годишно в дългосрочен план. Според Еврокомисията това ще замени около една трета от количествата, които ЕС внася всяка година от Русия, отбелязва ДПА. ЕС и САЩ освен това възнамеряват да продължат сътрудничеството по производство на възобновяем водород за заместване на изкопаемите горива, се посочва в изявление, публикувано на сайта на Белия дом

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени