Състоянието на 25-те най-богати фамилии в света се е увеличило с 22% спрямо миналата година

Начело на Топ 5 е фамилията Уолтън, която вече трето поколение притежава Уолмарт

Уолмарт
Уолмарт Източник: Shutterstock

Състоянието на 25-те най-богати фамилии в света се е увеличило с 22 процента спрямо миналата година, според класация на Блумбърг. Сред тях са собствениците на веригата магазини Уолмарт (Walmart), на производителя на сладкарски изделия Марс (Mars) и на модната къща Ермес (Hermеs).

 

Начело на Топ 5 е фамилията Уолтън, която вече трето поколение притежава Уолмарт, с богатство, оценявано на 238,2 милиарда долара. Потомците на Сам Уолтън, основал веригата през 1962 година, са по-богати от Джеф Безос (200 милиарда долара) и Илон Мъск (205 милиарда долара), става ясно от Индекса на милиардерите на Блумбърг.

 

Днес магазините на Уолмарт по света са над 10 500, а оборотът на компанията възлиза на 559 милиарда долара. Фамилията Уолтън притежава 48 на сто от акциите на търговската верига.

 

След тях следват семейство Марс, собственици на едноименния производител на сладкарски изделия (141,9 милиарда долара) и семейство Кох, притежатели на американския промишлен конгломерат Кох индъстрис (Koch Industries) (124,4 милиарда долара).

 

Последни в Топ 5 са фамилията Ермес, собственици на едноименната френска модна къща, със 111,6 милиарда долара и кралската династия Ал Сауд (100 милиарда долара).

 

Общо в ръцете на тези 25 фамилии от класацията се намират 1,7 трилиона долара, което е с 22 процента повече, отколкото през 2020 година, отбелязва БТА.

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени