Шефът на КЕВР Иван Иванов: "Газпром" показа и доказа, че не е надежден доставчик

Иванов е категорично против да преговаряме с "Газпром" и да разчитаме на тях за основен доставчик на газ

Иван Н. Иванов
Иван Н. Иванов Източник: Zonanews

Природен газ ще има, но вероятно с доста по-висока цена. След септември месец цената на природния газ ще намалее, защото ще бъдат осигурени доставките от Азербайджан. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред bTV.

 

Иванов е категорично против да преговаряме с "Газпром" и да разчитаме на тях за основен доставчик на газ. "Газпром" показа и доказа, че не е надежден доставчик, изтъкна шефът на КЕВР.

 

Той не знае дали ще бъде въведена извънредна ситуация в страната заради газа - не е нужно и не е основателно.

Снабдяването на България с газ ще протича главно от три направления: малко над 1 млрд. кубични метра и още допълнителни половин милиард от Азербайджан, от втечнен природен газ и по-леката част от договорките са именно количествата, които могат да бъдат осигурени от танкерите от САЩ.

 

Въпросът е къде ще бъде разтоварен, за да бъде регазифициран и по какъв тръбопровод ще достигне до границата на България, посочи Иванов. Има терминали за регазификация в Турция, освен на гръцкия остров Ревитуса.

 

България ще бъде подкрепена при необходимост, за да реши проблемите си. Важното е ние да бъдем част от обединена Европа, подчерта Иванов. Гаранциите не могат да бъдат дадени, след като допреди няколко дни едно вече в оставка правителство давало разнопосочни и непроверени сигнали.

 

Иванов даде пример, че бившият говорител на кабинета "Петков" Лена Бориславова твърдяла, че сме щели да получаваме 4-5 пъти по-евтин газ. Къде е този газ сега, запита шефът на КЕВР, според когото е твърде вероятно цената на газа да е с увеличение от 60% и това да бъде утвърдено.

 

Кризисният щаб ще насочи усилията си да се достигне до едно гарантирано снабдяване не само до края на годината, но и през следващата, увери шефът на КЕВР. Щабът има повече от една цел за решаване на проблеми, свързани с природния газ, с течните горива и с тока.

 

Кризисният щаб е създаден към изпълнителната власт и Иван Иванов не е негов член. Той присъства на заседанията на щаба заради въпросите, свързани с регулаторната дейност.

 

Иван Иванов увери, че ще бъдат намерени решения за газа. Компенсациите за топлофикациите са необходими, те няма да могат да изплатят задълженията си към "Булгаргаз", посочи той. От 1 януари 2023 г. цената на топлината енергия няма да се променя, успокои шефът на КЕВР.

 

"Със сигурност ще има решение, не може да бъде спряна дейността на Топлофикация-София", изтъкна Иван Иванов.

"Булгаргаз" дължи данъци в размер на 105 млн. лв. към НАП. За да плаща за доставките на газ, дружеството трябва да бъде подпомогнато финансово. Какъв обаче ще бъде механизмът, все още не е известно.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени