"Шпигел": Германия е поръчала 120 хиляди снаряда от България, които ще достави на Украйна

Всички договорени български боеприпаси трябва да бъдат предадени на Киев през 2024 г.

Снаряди
Снаряди Източник: Facebook

Станаха известни подробностите по обявеното от Германия споразумение за доставка на стотици хиляди артилерийски боеприпаси за Украйна. За това съобщи "Шпигел", позовавайки се на източници от германското министерство на отбраната.

 

Изданието твърди, че 120 хиляди артилерийски снаряда, обявени от германското правителство на 16 февруари като част от новия пакет военна помощ, са поръчани от България. Според прессъобщението всички договорени български боеприпаси трябва да бъдат предадени на Украйна през 2024 г.

 

Генерал Кристиан Фройдинг, ръководител на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, отбеляза, че няма недостиг на пари. Само за 2024 г. Германия е отделила около 7 млрд. евро. Основният проблем остава наличието на боеприпаси на световния пазар.

 

122-милиметровите артилерийски снаряди са боеприпаси от съветската епоха. Използват се в гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са широко използвани в украинската армия, припомня изданието Militarnyi.

 

България е производител на снаряди от този калибър и един от най-големите играчи на световния пазар в нишата на съветските оръжия. Основният производител на тези снаряди в България е заводът "Дунарит" в Русе. Той произвежда широка гама артилерийски боеприпаси от съветската епоха, включително 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане.

 

Въпреки това поради голямото търсене на оръжия, предизвикано от руско-украинската война, България възстановява и други мощности, които са били консервирани през последните десетилетия.

 

В края на 2023 г. е обявено, че след 35 години бездействие българският завод в град Костенец, собственост на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди. Този завод прекратява производството на 122-мм снаряди през 1988 г.

 

Възможно е заводът да е получил дял от германската поръчка за доставка на боеприпаси за Украйна.

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени