Си Цзинпин и този път отряза Путин за нов газопровод

Изграждането на "Силата на Сибир-2" отсъства в съвместната декларация

Владимир Путин и Си Цзинпин
Владимир Путин и Си Цзинпин Източник: ТАСС

Помпозно представеното държавно посещение на руския диктатор Владимир Путин в Китай отново приключи без ключовото решение, което Кремъл чака от години.

 

Путин замина за Пекин само седмица след встъпването си в длъжност за пети мандат,  като доведе със себе си почти всички ключови правителствени служители и заговори за "всеобхватно партньорство" и "стратегическо сътрудничество". 

 

Той отново не успя да осигури договор за допълнителни доставки на руски газ и изграждането на газопровода "Силата на Сибир-2".

 

Още през пролетта на 2023 г., когато Си Цзинпин посети Москва, Путин предложи на Китай да увеличи покупките на газ до 100 млрд. кубически метра годишно, а също така заяви, че новият проект за тръбопровод е "във висока степен на готовност".

 

Шест месеца по-късно, през октомври 2023 г., самият Путин посети Китай. И въпреки че на преговорите се обсъждаше "Силата на Сибир-2", не последваха конкретни споразумения.

 

Руският военнопрестъпник № 1 се завърна от новото си пътуване до Пекин с празни ръце. Си Цзинпин не спомена руския газ в изявление след преговорите, съобщава The Moscow Times.

 

В съвместната декларация "за задълбочаване на отношенията на всеобхватно партньорство" се казва само, че Русия и Китай са готови да "развиват сътрудничество" в областта на "природния газ", като същевременно се подчертава, че то трябва да се извършва "на пазарна основа".

 

Проектът за газопровода "Силата на Сибир-2" с капацитет 50 млрд. кубически метра годишно се обсъжда от 2015 г. насам. И оттогава не се придвижва от мъртвата точка, в която е застинал. Китай е заинтересован от нов газопровод, увери Путин в края на посещението си: "Китайската икономика расте, тя изисква енергийни ресурси за поддържане на растежа. Няма нищо по-надеждно от доставките от Русия".

 

Според руския президент, причината за неслучването е, че Москва и Пекин все още не могат да се споразумеят за маршрута. "Вариантите за преминаване (на тръбопроводе, бел. ред.) са различни. Специалистите трябва да решат кой от тях е най-добрият", каза той. Освен това, според Путин, Русия е предложила на Китай да прокара петролопровод през Монголия заедно с газопровод.

 

Истинската причина за забавянето на "Силата на Сибир-2" е, че Китай не иска да инвестира нито един юан в новия газопровод, предлагайки на Русия да плати изцяло многомилиардната строителна сметка, а също така изисква отстъпки за руския газ, съобщиха запознати със ситуацията източници пред The South China Morning Post. "Пекин разбира много добре, че може да диктува условията си и че е в много по-силна позиция (от Русия)", обяснява източникът.

 

Газът, който "Газпром" транспортира от 2019 г. през газопровода "Силата на Сибир-1", вече струва на Китай почти наполовина по-малко от европейските страни. Според руския бюджет през 2023 г. средната му цена е била $297,3 за хиляда кубически метра срещу $501,6 за Европа и Турция.

 

Тази година отстъпката за Китай ще се увеличи до 46%, според прогнозите на правителството: газът от "Силата на Сибир" ще струва $271,6 за хиляда кубически метра, а за Турция и Европа - $481,7.

 

Китайският договор е отчаяно необходим на "Газпром", който загуби европейския пазар, намали износа на газ до минимум от 1985 г. насам, а също така отбеляза срив в производството до минимум през трите десетилетия от историята на компанията.

 

В края на миналата година "Газпром" за първи път от 25 години получи нетна загуба по Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО). А размерът му - 629 млрд. рубли - се превърна в рекорд за цялото време, през което компанията съществува.

 

Миналата година "Газпром" изпомпваше 22 млрд. кубически метра газ за Китай, което компенсираше само една осма от бившия износ за Европа, който в пика си достигна 170-180 млрд. кубически метра годишно.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Споразумението за предоставяне на клирингови услуги между "Газов Хъб Балкан" и KELER CCP ще допринесе

Внедряване на услуги за клиринг и сетълмент за българския пазар ще допринесе за подобряване на функционирането на регионалния газов пазар

Прочетете повече прочетете повече

ЕС утвърди новите санкции срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ

Въвежда се забрана на използването на Системата за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS), разработена от Централната банка на Русия за неутрализиране на ефекта от европейските санкции

Прочетете повече прочетете повече

Американската "Ексимбанк" предлага да финансира VІІ блок с над 8 млрд. долара

Не само да финансират американското оборудване, но и участието на български и физически и юридически лица в реализацията на проекта, което е ключово, добавя енергийният министър

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов: Водородните технологии ще осигурят надеждна, достъпна и чиста енергия

Намирането на алтернативен източник за зелена енергия, какъвто е водородът, и неговото приложение в различни области на промишлеността е от ключово значение, каза министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени