Си Цзинпин пак отряза Путин за нов газов договор

През 12-те месеца от юли 2022 г. до края на юни 2023 г. "Газпром" генерира нетна загуба от над 1 трилион рубли

Владимир Путин и Си Цзинпин
Владимир Путин и Си Цзинпин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Пътуването на руския президент Владимир Путин в Китай и вторите му разговори за тази година с китайския президент Си Цзинпин отново приключиха без ключово решение, което се чака в Кремъл от много години.

 

Въпреки че Путин нарече Си "скъп приятел", похвали Пекин за успеха на инициативата "Един пояс, един път" и изтъкна "големите перспективи" на двустранните отношения, китайските чиновници не са подписали договор за допълнителни доставки на руски газ и изграждане на газопровода "Силата на Сибир-2".

 

Диктаторът Владимир Путин
Диктаторът Владимир Путин Източник: ТАСС

Проектът, който Кремъл популяризира повече от 7 години, е бил планиран да бъде обсъден на преговорите, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков в първия ден от посещението. И въпреки че Путин доведе със себе си впечатляваща делегация за среща с китайците, която включваше вицепремиера Александър Новак, ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, ръководителя на "Роснефт" Игор Сечин, той не успя да получи съгласието на Си Цзинпин.

 

Няма да бъдат подписвани документи за "Силата на Сибир-2", каза Песков пред ТАСС.

 

Си Цзинпин и Владимир Путин
Си Цзинпин и Владимир Путин Източник: РИА Новости

Още през пролетта, когато Си Цзинпин посети Москва, Путин заяви, че проектът за нов газопровод с капацитет 50 милиарда кубически метра годишно е във "висока степен на готовност". Той също така обеща на Китай до 100 милиарда кубически метра руски газ годишно - пет пъти повече, отколкото "Газпром" доставя сега. Но в заключителното изявление за пресата Си не каза нищо за руския газ, а в съвместното комюнике се споменава само разширяване на сътрудничеството в енергийния сектор.

 

Газпром
Газпром Източник: Pixabay

Китайският договор е отчаяно необходим на "Газпром", който загуби европейския пазар, намали износа до най-ниското си ниво от последните години на Съветския съюз и беше принуден да намали производството с почти една трета, рекордно намаление в историята на газовия монополист. През 12-те месеца от юли 2022 г. до края на юни 2023 г. компанията генерира нетна загуба от над 1 трилион рубли и изразходва две трети от паричните си резерви в сметките си за покриване на загуби.

 

Тази година Китай ще купува 22 милиарда кубически метра газ от Русия чрез пуснатия през 2019 г. газопровод "Силата на Сибир-1", който обаче ще компенсира едва една осма от предишния износ за Европа, който в пика си достигше 170-180 милиарда кубически метра годишно.

 

Цената на газа на "Газпром" за Китай е почти два пъти по-ниска, отколкото за ЕС и Турция: 271,6 долара за хиляда кубически метра срещу 481,7 долара. Но въпреки отстъпките и силното желание на Москва, Китай категорично се въздържа от нови големи договори за доставка на суровината, казва Александър Габуев, ръководител на Берлинския център за руски и евразийски изследвания "Карнеги": "Всяка възможност договорите с Китай да предоставят нови източници на доходи за военната хазна на Путин е лоша за Китай".

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени