Силен ръст на промишлените поръчки в Германия през юни

Основна подкрепа за силния растеж оказаха вътрешните производствени поръчки в Германия

Германско предприятие
Германско предприятие Източник: Twitter

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия нараснаха през юни много по-силно от очакваното, заличавайки изцяло спада от предходния месец благодарение на солиден скок на вътрешните поръчки, показват данни на немската официална статистика Destatis. Поръчките за промишлено производствени стоки се повишиха през юни с цели 4,1% спрямо май, когато се свиха с 3,2% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 3,7%), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за доста по-слабо повишение с 1,9 на сто.

 

Изключвайки големите поръчки, такива като за самолети, новите индустриални поръчки през юни обаче нараснаха по-скромно с 1,7 на сто спрямо месец по-рано. Основна подкрепа за силния растеж оказаха вътрешните производствени поръчки в Германия, които скочиха през юни 9,6% на месечна база, докато поръчките, идващи от чужбина, се увеличиха с едва 0,4 на сто.

 

Новите промишлени поръчки от останалите страни членки на еврозоната се повишиха с 1,3%, докато новите поръчки извън еврозоната отбелязаха понижение с 0,2% спрямо месец май.

 

На годишна база промишлените поръчки в Германия отбелязаха през юни растеж с цели 26,2% спрямо същия месец на 2020 г. (когато отбелязаха спад с 11,4% спрямо юни 2019 г.) след годишен ръст с 54,9% през май (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 54,3%).

 

Спрямо февруари 2020 г - точно преди коронавирусната пандемия да удари Европа, германските индустриални поръчки се повишиха през юни 2021 г. с 11,2%, което е пореден ясен знак, че промишленият сектор на водещата европейска икономика успя напълно да се възстанови от удара, който понесе през първите месеци на коронавирусната пандемия.

 

Промишленият оборот в Германия през шестия месец на настоящата година се сви с 1,4% спрямо май, но нарасна с 8,6% спрямо юни 2020 г.

Още от "Икономика"

Газовият интерконектор с Гърция отличен като успешен проект за енергийна диверсификация в ЕС

Газовата връзка с Гърция не е просто един европейски проект, а доказателство, че в кохезионната политика печелят всички", коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков

Прочетете повече прочетете повече

Газопровод през България е "следващият важен енергиен проект" в района, смятат САЩ

Става дума за свързването на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) със слабо използвания в момента Трансбалкански газопровод, по който идваше руски газ за района

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени