"Ситуацията е ужасна". Руските фермери са на ръба на масови фалити, след като загубиха 30% от реколтата

Прогнозите за зърнената реколта са намалели от 145 млн. тона до 125-130 млн. тона максимум

Руско зърно
Руско зърно Източник: Telegram

Пролетните студове, които причиниха огромни загуби в най-големите селскостопански райони на Руската федерация, предвещават масови фалити на малки и средни стопанства през предстоящия селскостопански сезон. Това съобщи на пресконференция в Москва Аркадий Злочевски от Руския зърнен съюз (РГУ).

 

Според неговите оценки в резултат на майското лошо време са пострадали до 30% от площите, засети със зимни култури. "Прогнозите за зърнената реколта са намалели от 145 млн. тона до 125-130 млн. тона максимум. А оценката на реколтата от пшеница от 93-95 млн. тона намаля до 80-82 млн. тона максимум", каза Злочевски.

 

Загубата на реколта няма да бъде катастрофа за потребителите, но ще засегне земеделските стопани, които са изложени на риск да загубят способността си да изнасят продуктите си. "Намаляването на експортния потенциал е удар по джобовете ни", казва Злочевски. "Пшеницата стана нерентабилна, а засегнатите зимни култури ще доведат до увеличаване на производствените разходи".

 

Резултатът, според ръководителя на РГУ, може да е вълна от фалити на "малки и нестабилни ферми през предстоящия сезон, който ще започне на 1 юли 2024 г.".

"Ценовата ситуация е ужасна", каза Злочевски. "Това ще доведе до масов фалит на малки и не много силни средни предприятия", добави той, цитиран от Интерфакс.

 

Сред селскостопанските предприятия 220 юридически лица са фалирали, според Fedresurs. В началото на юни бяха обявени планове за въвеждане на федерално извънредно положение (ES) поради масово унищожените от студа култури. Към 7 юни регионалният режим на извънредно положение вече е в сила в 11 региона на Руската федерация, включително Белгородска, Волгоградска, Воронежка, Курск, Липецк, Орел, Тамбов и Тула, съобщава The Moscow Times.

Още от "Икономика"

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени