Скандал в енергетиката заради човек на Румен Радев! Заплащаме капацитет за 500 000 долара, но не го използваме

За пример през 2023 година от възможни 14 кораба са използвани 1,5, заяви депутатът Радослав Рибарски

Радослав Рибарски, ПП
Радослав Рибарски, ПП Източник: Zonanews

"Приключи работата на Комисията по договора с "Боташ". Там нещата са доста притеснителни", заяви пред медиите депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

 

"Оказва се, че всеки ден българската енергетика и "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 000 долара. Този капацитет не се използва. За пример през 2023 година от възможни 14 кораба са използвани 1,5. Този капацитет въпреки че не се използва се заплаща. Това е договорено от служебното правителство с министър Росен Христов", обясни той.

 

Росен Христов
Росен Христов Източник: МЕ

"Тези неща трябва да бъдат другата седмица в зала", поясни Рибарски. "Ние ще призовем и сегашния министър не енергетиката като участник пряк в това договаряне", обясни депутатът. "Не става въпрос за нормалната и обичайна междусистемна свързаност", конкретизира той.

 

Другото притеснително, според него е, че дори реално България не може да използва договорения капацитет на ден.


"И когато става въпрос за спасяване… "Булгаргаз" се оказва задължен с един 13-годишен договор, от който само губи", каза Рибарски и допълни: "Така че нашето предложение е, цялата документация да отидат в Прокуратурата, в ДАНС. Ние призоваваме този договор да бъде предоговорен. Този договор е неизгоден за България и България губи всеки ден от него".

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени