След Германия и Австрия - Полша също отказа да плаща за руския газ с рубли

Великобритания прави оценка на руското искане за получавания газ да се плаща в рубли, каза днес говорител на британския премиер Борис Джонсън

Руски рубли
Руски рубли Източник: Telegram

Полската газова компания PGNiG отхвърли искането на Москва да се плаща руския газ с рубли. От компанията посочиха, че ще продължат да плаща покупките си на руското синьо гориво според действащия договор, информира Франс прес.

 

Договорът изтича в края на годината и Варшава възнамерява изцяло да се освободи от зависимостта от руския газ, най-вече чрез газопровода "Балтик пайп", по който ще внася норвежки газ през Дания, както и чрез терминала си за втечнен природен газ. 

 

Германия и Австрия вчера вече отхвърлиха искането. Великобритания прави оценка на руското искане за получавания газ да се плаща в рубли, каза днес говорител на британския премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. 

 

Искането за плащане в рубли, заявено вчера от Владимир Путин, се разглежда като опит на Москва да подкрепи националната си валута, която се срина след налагането на санкциите срещу Русия. Внимателно проучваме последствията от руското искане, отбеляза британският говорител. 

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени