След вчерашния срив цената на петрола продължава да пада

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 1,02 долара или с 1,2 на сто до 80,94 долара за барел, след като се понижи с 4 на сто вчера

Нефт-петрол
Нефт-петрол Източник: Pixabay

Цените на петрола продължават да се понижават и днес, след като вчера организацията на страните износителки и нейните партньорки, известни като ОПЕК+, обяви, че отлага планирано за неделя заседание, на което трябваше да се обсъдят стъпки за стабилизиране на пазара чрез намаляване на квотите за добив.

 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 1,02 долара или с 1,2 на сто до 80,94 долара за барел, след като се понижи с 4 на сто вчера.

 

Котировките на американския лек суров петрол се понижиха с 87 цента, или 1,1 на сто, до 76,23 долара за барел, след спад от цели 5 на сто в предишната сесия. Понижението днес с повече от 1 на сто е изненадващо за някой анализатори, които очакваха по-вяла търговия заради Деня на благодарността - официален празник в САЩ.

 

В изненадващ ход Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, включително Русия, отложиха за 30 ноември министерска среща, на която се очакваше да обсъдят съкращения на добива на петрол.

 

Анализаторите посочиха, че Ангола, Конго и Нигерия се стремят да увеличат своите квоти за доставки за 2024 г. над временните нива, договорени на срещата на ОПЕК+ през юни.

 

"Несъгласието между членовете вероятно ще увеличи нестабилността на пазара през следващата седмица", посочиха експерти от ING bank.

 

Въпросите относно предлагането на ОПЕК+ идват на фона на увеличените с 8,7 милиона барела миналата седмица запаси от суровината в САЩ, което е много повече от 1,16 милиона барела, които анализаторите очакваха, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени