Служебният кабинет срина търговията

Четвърти пореден месец се увеличават дружествата с намалени приходи

Търговия
Търговия Източник: Zonanews
Действията на служебния кабинет доведоха до спад в търговията и намаление на оборотите на фирмите. И то още преди въвеждането на зеления сертификат. През септември 28,1% от анкетираните от НСИ дружества посочват, че са имали намаление на приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с август, обявиха от Националния статистически институт. Септември е трети пореден месец, в който фирмите със спад на оборота се увеличават.
 
След последните мерки за ограничаване разпространението на Covid-19 продажбите в редица търговски обекти са намалели с още 80%, пише в свой анализ "Труд". Така октомври ще бъде четвъртият пореден месец, в който все повече български дружества имат спад на оборота.
 
През юни 21,8% от фирмите имат спад на приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с месец май, показват данните на НСИ. През юли фирмите с намаление на оборота имат дал от 26%, през август нарастват до 26,6%, а през септември вече са 28,1%.
 
Оказва се, че през последните месеци, при управлението на служебния кабинет, желанието на хората да пазаруват и приходите на фирмите намаляват, и то още преди резкия скок на заразените с Covid-19 през последните седмици.
 
Действията на служебния кабинет се отразяват не само върху настоящите приходи на бизнеса, а водят и до влошаване на очакванията им за следващите месеци. Вече трети пореден месец фирмите, които смятат да съкращават персонал, се увеличават. Като тези данни отново са преди въвеждането на зеления сертификат.
 
Пред месец юни 5,4% от фирмите са посочили, че очакват намаление на персонала. През юли фирмите, планиращи съкращения, са 5,9%, през август те нарастват на 7,3%, а през септември достигат 8,1%. Октомври ще бъде четвъртият пореден месец, в който се увеличават фирмите, подготвящи уволнения на хора.
 
Ситуацията в туризма също е тежка. Анкета на НСИ от септември показва, че само 40,3% от шефовете на фирми в туризма смятат да продължат да работят както досега, 35,7% - ще продължат дейността си, но с намален обем, 21,8% - временно ще преустановят дейността си, а 1,8% смятат да я прекратят.
 
Резултат
Заведенията с 80% спад на оборота
Над 80% спад на оборотите в заведенията отчитат в първите два дни, след като „зеленият сертификат” стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения. Това показват данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. Спадът съответства на ваксинираните българи - при 20% ваксинация, 80% спад на оборота.
 
Такава криза в сектора не е имало през последните повече от 30 години, посочват от бранша. Въпреки че по-голяма част от бранша положи сериозни усилия и осигури персонал, който да отговаря на изискванията, клиенти няма.
 
Затова организациите ще се включат в протеста на обединения български бизнес, който ще бъде от 15 часа на 28 октомври в цялата страна.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени