Служебният министър на енергетиката: Има опит за руско влияние по отношение на ядрените технологии

Нашето решение е диверсификация и намаляване на зависимостите, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов

Росен Христов
Росен Христов Източник: МЕ

ма опит за руско влияние по отношение на ядрените технологии. Нашето решение е диверсификация и намаляване на зависимостите, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на NOVA.

 

Страната ни все още е зависима за много неща от Русия по отношение на ядрената енергетика и поддържка. Санкции, които засягат възможността за експлоатиране нормално на Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Козлодуй" са неприемливи и за нас, и за Европа, заяви Христов.

 

Той каза, че България има запаси от свежо ядрено гориво до момента, в който трябва да започне доставка от новите ни партньори, но не е добре да бъде излагана на риск експлоатацията на централата. Едно спиране или нарушаване на доставките на ток ще има разрушителен ефект, предупреди служебният енергиен министър.

 

По думите му с наличните запаси България може да издържи още години. В този период сме осигурили ново, свежо ядрено гориво, но, ако някой от тези доставчици закъснее и се получи прозорец без свежо гориво, ще има сериозен ефект върху страната. Например, ако спре работата на АЕЦ "Козлодуй", около 20-30 процента от електроенергията "изчезва", а това значи внос, покачване на цените и несигурност, обясни Христов.

 

Той заяви, че България сериозно стои зад санкциите и искаме те да бъдат структурирани по най-добрия начин, като са защитени българските интереси. По темата с новия списък по закона "Магнитски" Росен Христов заяви, че с всички партньори България работи за премахването на всякакви корупционни практики. Бюджетите в енергетиката са огромни и не е изненада, че има големи интереси, коментира Христов.

 

Имахме информация за подобни практики и затова сменихме ръководството на АЕЦ "Козлодуй", а тези, които се водят за най-големи борци, защитаваха старото ръководство, заяви енергийният министър. Той допълни, че имало сигнали, че Александър Николов, който бе посочен в списъка на САЩ, се опитва да прокара руско влияние.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени