Служебният министър на енергетиката: Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи изцяло с гориво на "Уестингхаус", спираме да внасяме от Русия

Ако бяхме купили танкерите с газ на ПП, сега цената щеше да е 300 лв., отбеляза още той

Росен Христов (вторият отдясно наляво)
Росен Христов (вторият отдясно наляво) Източник: Zonanews

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи изцяло с гориво на "Уестингхаус", спираме да внасяме ядрено гориво от Русия. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов в ефира на bTV. Доставките започват от средата на 2024 год., когато е ред да има частично зареждане. Затова известно време блокът ще работи успоредно и с руско гориво, и с гориво на "Уестингхаус".

 

"Първите доставки на свежо ядрено гориво от компанията "Уестингхаус" ще станат през средата на 2024 година. Тогава по план ще бъде заредено гориво в 5 блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министър Христов. "Първото зареждане е частично. Горивото е съобразено с изискванията за безопасност и е съвместимо с руското гориво. Това е напълно безопасно. Проучихме всички опции. В Чехия вече има успешен случай, както и в други държави. Сигурни сме, че техническото решение е най-доброто за пети блок", добави той.

 

Договорената цена е идентична с тази на руското гориво, уточни Росен Христов. "За първи път "Уестингхаус" ще изработва касетите и доставката на горивото. Те ще инсталират тяхната система за вътрешнореакторен контрол. Двете системи ще работят паралелно първоначално. За VI-и блок сме пред подписване на договор с "Франатом". Това ни дава диверсификация – два напълно различни източници", категоричен е служебният министър на енергетиката.

 

"Спираме да внасяме руско гориво. С напредването на войната логистично не може да се достави гориво. Фериботът не може да мине под Кримския мост е една от причините. Компанията "Твел" обяви, че имат затруднения и проблеми. 2023 година няма да могат и да искат да доставят. Изправени сме пред факта, че руско гориво не можем да доставяме", допълни той.

 

Росен Христов отговори и на въпроси, свързани с отработеното ядрено гориво. Имаме капацитет да съхраняваме отработеното ядрено гориво 50 - 100 години. Русия не изпълнява договора да го извежда от България. Руската администрация е отнела лиценза на фирма "Маяк", с която сме имали договор. Затова сега се води разговор с френска компания, каза той.

 

Ако бяхме купили танкерите с газ на ПП, сега цената щеше да е 300 лв., отбеляза още той.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени