Служебният министър на енергетиката потвърди: Кабинетът "Петков" не е прекратявал меморандума с "Джемкорп"

Росен Христов заяви това по време на инспекция във ВЕЦ "Цанков камък"

Росен Христов
Росен Христов Източник: МЕ

Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди информацията, че кабинетът Петков не е прекратил меморандума с "Джемкорп", както твърдяха от "Продължаваме промяната".

 

По-рано днес депутати от ГЕРБ показаха на пресконференция в централата на партията документи, според които договорът за 1 млрд. долара е все така в сила и съобщиха, че ще сезират за това ДАНС, МВР и ЕК.

 

"В меморандума с "Джемкорп има много неизвестни и много нарушения", потвърди Росен Христов, който направи инспекция във ВЕЦ "Цанков камък". Той потвърди, че в него има и клауза за арбитраж.

 

Освен това липсвало решение на Министерския съвет и дори правната дирекция на ведомството разбрала от медиите за подписването. 

 

"Нашите анализи показват, че договорът е подписан без каквото и да е съгласуване. Процедурата не е спазена. Договорът не е прекратен, той е в сила. Бившият министър не го е прекратил едностранно, пратил е предложение за споразумение, на което няма отговор. Което означава, че договорът е в сила", категоричен е Христов.

 

Според думите му, договорът е изцяло извън архивите и системата на Министерство на енергетиката. "Оригиналът се оказа в шкафче на служител на министерството след проверка. Има мълчаливо прикриване на цялото нещо с надеждата може би някога да се върнат във властта и да го продължат", коментира той.

Още от "Икономика"

Гроздан Караджов: С противоконституционното си решение Петков искаше да държи в шах пътните фирми

момента решението на КС дава възможност на МРРБ и в частност на АПИ да се разплатят с пътните строители за онези дейности, които са извършени, за които има ясни доказателства в какъв обем и качество са приключени

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени