Служебният министър на икономиката Никола Стоянов: Загубите на ВМЗ "Сопот" за последните два месеца са за 100 млн. лв. - умишлено се води към фалит

"Назначавам и освобождавам хора на база професионализъм. Управлявала е не Нинова, а Калоян Методиев" - заяви той

Никола Стоянов
Никола Стоянов Източник: Министерство на икономиката

ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит. Това каза в интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов.


Той беше начело на борда на военния завод от ноември 2021 г. до средата на тази година, когато беше отстранен от Нинова. По думите му загубите за последните два месеца на завода са за 100 млн. лв. Едно от основните причини е спиране на производството заради липса на материали. 


"Това са данни на база сигнали, очаквам и документи, назначен е одит, уточни служебният министър. Назначавам и освобождавам хора на база професионализъм.


Промените (в администрацията и бордовете на дружествата) са на база законите, правилата, експертността на хората и професионалните им качества", обяви той. 


Така Стоянов отговори на обвиненията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова и назначените от нея хора, че рокадите са реваншизъм.


"Ако излезете на улицата и видите някой да чупи витрина, това реваншизъм ли е?", попита Николов. Той даде пример с борда на ДКК, където назначи още трима души, но остави четирима, назначени от Нинова.

 

"По закон бордът трябва да има минимум петима членове. Докато аз съм министър, ще има 7, защото отговарят за 15-16 публични държавни предприятия с много разнородна дейност", допълни Стоянов.


"През последните 7-8 месеца министър е бил не г-жа Нинова, а Калоян Методиев – всички назначения са минали през него", каза още служебният министър на икономиката, като уточни, че знае това от хората в министерството.


"Той е викал хора, той е притискал хора. На този натиск и начините, по които са назначавани и освобождавани хора, е пречила директорката на "Човешки ресурси". Тя е от над 20 години в министерството и е уволнена дисциплинарно",  каза още Никола Стоянов.

Още от "Икономика"

Западните санкции задушават руски проекти в Арктика за десетки милиарди долари

Американските санкции работят изненадващо добре, казва Малте Хъмпърт, основател на Арктическия институт, който наблюдава разширяването на Русия в региона през последните десет години

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени