Служебният външен министър: 40% от продукцията на рафинерията на "Лукойл" в Бургас отиват към Украйна

Агресията на РФ не е само срещу Украйна, но и срещу сигурността и стабилността на континента, подчерта той

Бензиностанция Лукойл
Бензиностанция Лукойл Източник: Zonanews

Не можем да говорим за сигурност в Черно море, без да говорим за сигурност в Украйна и Република Молдова. Това заяви в четвъртък външният министър на България Николай Милков на Първата конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на Кримската международна платформа в Букурещ. 

 

"Черно море е кръстовище, кръстопът към Запада, към Кавказ, Източно Средиземноморие, Близкия изток, както и Западните Балкани. Важна транзитна точка между Европа и Азия. Регионът стана съществен в стратегическата надпревара между Русия и Запада, а войната в Украйна създаде изцяло нова среда на сигурност. Агресията не е само срещу Украйна, но и срещу сигурността и стабилността на континента", заяви дипломат номер едно на България.

 

Николай Милков
Николай Милков Източник: Wikipedia

"Ако бяхме попитали преди няколко години европейските граждани дали са "за" това Европа да стане глобална, стратегическа сила, включително в сферата на отбраната, вероятно отговорът би бил "да". В миналото на въпроса дали подкрепят огромни разходи за отбрана от държавния бюджет, вероятно европейските граждани биха отговорили с "не". Мисля, че сега и двата въпроса биха получили положителен отговор. Нужно е ново мислене, нов подход", коментира Николай Милков.

 

Той подчерта колко важни са транспортните връзки и логистиката и добави, че войната в Украйна само го е доказала. "Работим усилено в тази посока с партньорите ни от Гърция и Румъния, за да модернизираме съществуващата инфраструктура и тук, от Букурещ, е най-подходящото място да призова за ускорено изграждане на трети мост на Дунав", каза дипломат номер едно на България и добави:

"Изключително важен е и петролопроводът Бургас-Александруполис, който ще позволи вноса на суров петрол от целия свят към рафинерията в Бургас. Тя е важна за целия регион, защото е най-голямата в Югоизточна Европа. 40 процента от продукцията на тази рафинерия сега отиват към Украйна".

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени