Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради пропуск на топлоносител

След отстраняването му блокът ще бъде включен отново

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

На 10 декември 2022 г. сутринта шести блок на АЕЦ "Козлодуй" планово ще бъде спрян за отстраняване на пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор, съобщиха от централата.

 

След проследяване на регистрираните в процеса на работа индикации за пропуск беше взето решение за спиране на ядрената мощност, преди да бъдат достигнати ограниченията в технологичния регламент. Непрекъснатият контрол до момента показва, че стойностите не надхвърлят нормите за безопасна експлоатация. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

 

След отстраняване на пропуска шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи с пълно натоварване на мощността.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Владимир Малинов: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна бе друга тема на разговора между министрите Малинов и Галушченко

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени