Спор в управляващата коалиция за проваления проект АЕЦ "Белене"

Изпълнителното бюро на БСП излезе с остра позиция и призова за стриктно спазване на коалиционното споразумение

Правителството на четворната коалиция
Правителството на четворната коалиция Източник: БТА

Управляващата коалиция в спор за бъдещето на АЕЦ "Белене". Изпълнителното бюро на БСП излезе с остра позиция и призова за стриктно спазване на коалиционното споразумение. Според Кирил Петков нови мощности в АЕЦ  "Козлодуй" биха били по-рентабилни.

 

Темата предизвика трус сред политическия елит и стана повод за нова атака от страна на бившите управляващи. Въпреки това управлявшите увериха, че няма опасност за коалицията.  

 

"В споразумението пише, че експертен екип ще оцени възможностите за изграждане на нова ядрена мощност или в "Белене, или на площадката в "Козлодуй". Това, на което държим, е единствено да се спазва написаното", обясни Корнелия Нинова от БСП.

 

Договорът за общо управление ще се спазва, увериха от "Продължаваме промяната". И анализ за нови енергийни мощности ще има.

 

"Не мисля, че има някакво отстъпление от коалиционното ни споразумение. Имаме добра комуникация с коалиционните партньори", заяви Радослав Рибарски от ПП.

 

От "Демократична България" също са спокойни за стабилността на управлението. Въпреки категоричната им позиция – "против" АЕЦ "Белене".

 

"Аз не виждам никакво отклонение от духа на споразумението, то ще се спазва. Никой не може да забрани на никого, включително на премиера и на действащ политик – определени реалности да ги коментира", каза Христо Иванов от ДБ.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени