Според ръководството на енергийното министерство новоизбраният изпълнителен директор на държавните мини "Марица изток" Тодор Тодоров е застрашил сигурността на страната

Ведомството очаква проверка по случая, съобщиха от пресцентъра му

Директорът на Мини "Марица изток" Тодор Тодоров
Директорът на Мини "Марица изток" Тодор Тодоров
Според ръководството на енергийното министерство новоизбраният изпълнителен директор на държавните мини "Марица изток" Тодор Тодоров е застрашил сигурността на страната. Той се явил на работа почти седмица, след като е трябвало да встъпи в длъжност и според ръководството на енергийното министерство и това е застрашило сигурността на страната.
 
Ведомството очаква проверка по случая, съобщиха от пресцентъра му в позиция относно недоволството на синдикатите, че въгледобивното предприятие ще мести седалището си на управление от сегашния адрес в Раднево в
София.
 
Още преди два дни от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), който е собственик на капитала на мините, обясниха, че необходимостта от промяна на седалището на мините е по-лесната комуникация и съгласуване на с БЕХ на своевременни правни актове и фактически действия от административен характер. Това не засяга оперативната самостоятелност на дружеството, заявиха от холдинга.
 
И собственикът, и министерството обръщат внимание, че решението за смяната на седалището е взето от Съвета на директорите на БЕХ, но все още нищо не е предприето по въпроса от изпълнителния директор Тодор Тодоров.
БЕХ изразява изненадата си, че синдикатите в предприятието считат, че смяната на седалището накърнява правата и интересите на работниците в предприятието.
 
"Считаме, че промяна на седалището и адреса на управление на ММИ няма абсолютно никакво касателство с дейността на дружество, като нито се засяга правата и интересите на служителите/работниците на предприятието, нито на неговите контрагенти", заявяват още от енергийното министерство.
 
То недоумява още как, при положение, че като принципал на БЕХ, няма право да се намесва в управлението или в текущата оперативна дейност на публичното предприятие, различни други субекти (включително организации) изразяват становища, препоръки и декларации относно извършването на действия и вземането на решения, които законодателят не е предвидил да имат право.
 
"Предоставената декларация от страна на синдикатите съставлява намеса в оперативната самостоятелност на принципала на ММИ, като цели само и единствено внасяне на напрежение сред работниците и обществото", завършва изявлението на министерството.
 
Източник: Mediapool

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени