Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Горяща руска рафинерия
Горяща руска рафинерия Източник: Perm.ru

Русия е изправена пред рязък спад в производството на бензин след поредица от украински удари с дронове, които парализираха дейността на големите рафинерии на "Роснефт" и "Лукойл". През последната седмица производството на автомобилен бензин в страната е спаднало със 7,4% и възлиза на 754,6 хиляди тона, съобщи Росстат в сряда.

 

Роснефт
Роснефт Източник: Роснефт

Седмица по-рано в Русия са произведени 815,3 хиляди тона бензин, за седмицата от 4 до 10 март - 838,9 хиляди тона. Така за три седмици руската икономика е загубила 10,1% от производството на бензин. Производството на дизелово гориво за същия период е потънало с 3,9% до 1,648 млн.

Според оценки на Ройтерс 14% от първичните мощности за рафиниране на петрол в руските рафинерии в момента бездействат, от които почти 10% се падат на рафинериите, които произвеждат бензин и дизелово гориво за вътрешния пазар.

 

Горящата рафинерия в Рязан
Горящата рафинерия в Рязан Източник: Telegram

На 13 март най-голямата рафинерия на "Роснефт" в Рязан, която доставя гориво за Москва и региона, беше ударена с безпилотни летателни апарати. След пожара в завода спряха работа два блока, в резултат на което производството на бензин спадна с една трета (3,3 хиляди тона на ден), а дизеловото гориво с повече от половината (5,8 хиляди тона на ден). 

 

На 16 март поради атака с безпилотни летателни апарати, единственото действащо звено за рафиниране на петрол в рафинерията в Сизран се запали, а миналия уикенд спря работа един от двата блока за рафиниране на петрол в рафинерията "Куйбишев" на "Роснефт".

 

Горяща руска рафинерия
Горяща руска рафинерия Източник: Скрийншот/Telegram

Заради заплахата от недостиг на горива Русия е започнала преговори с Беларус за внос на бензин, съобщиха източници от индустрията пред Ройтерс. Според тях руските компании могат да увеличат доставките на петрол за беларуските рафинерии - "Нафтан" и "Мозир" с капацитет от по 12 млн. тона годишно. Горивото от тези рафинерии се планира да бъде закупено за руския пазар, но преговорите "не са лесни", казва един от източниците пред Ройтерс: "За Беларус е изгодно да изнася петролните си продукти".

 

Все още не е ясно точно колко беларуски бензин ще бъде необходим: ситуацията на пазара на горива на Руската федерация непрекъснато се променя, в рафинериите възникват нови пожари. "Ако ремонтите могат да приключат за кратко време, тогава недостигът на гориво няма да бъде много забележим", каза източник от една от големите петролни компании пред агенцията.

 

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени