Стефан Янев се шегува безпричинно в НС: Икономиката ни се развива добре

Според Евростат за третото тримесечие на тази година икономическият растеж на България е 0.4%, а на Румъния е 8%, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: МС

Според статистика на Евростат за третото тримесечие на тази година икономическият растеж на България е 0.4%, на Румъния е 8%, а средният за Европейския съюз е 3.9%. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по време на блиц контрола в Народното събрание.

Въпросът ми е анализирали сте сега защо България е последна по икономически растеж в целия Европейски съюз. В последните тримесечия, в които управлява ГЕРБ, икономическият растеж е по-висок от средния за Европейския съюз, обърна се Добрев към служебния министър-председател Стефан Янев.

Позовавате се на експертна оценка. Официалната оценка на Националния статистически институт е 4,6% икономически растеж. Икономиката на България през последните шест месеца се развива добре, позитивно, отговори служебният премиер Стефан Янев. 

Играта със статистиката е интересна задача. Сравненията на база тримесечна статистика и моментна снимка не са най-точният показател. На годишна база тези цифри стават по-различни. Ако погледнем третото тримесечие и ефектът на високите цени на електроенергията върху икономиката, бихме казали, че те са навсякъде в Европа, но поради естеството на работата у нас ефектът им е бил по-силен в България. Очакванията на НСИ са, че растежът ще бъде съизмерим със средноевропейския, заяви Янев.

Ние правим нашия анализ, ако държите, Министерството на икономиката може да ви запознае с подробности, добави той.

Ще се радвам да получа анализа, посочи Делян Добрев. Ниският икономически растеж обаче е показателен и за нещо друго. За това, че на практика нямаме икономически растеж през третото тримесечие може да има само две причини – инфалция и отлагане на капиталовите разходи. Моята теза е, че вие сте отложили капиталовите разходи, за да има балансиран бюджет. Това обаче означава, че растежът, за съжаление ще бъде и нисък и през следващите 3-4 месеца. Необяснен остана и въпросът, че държавата ще изтегли 10-12 млрд. лева дълг при положение, че бюджетът е балансиран, коментира депутатът от ГЕРБ.

Задължение на парламента е, когато дебатира бюджета за догодина, да реши какъв дълг да емитира, отбеляза Стефан Янев.

Не бих казал, че има някакъв проблем в икономиката. Напротив, през последните шест месеца икономиката се развива добре, позитивно, каза още премиерът.

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени