Стопанската камара: Готвим протести, защото нямаме гаранции за компенсации за тока

Ние сме на една и съща позиция с бизнеса, заяви Пламен Димитров от КНСБ

Добри Митрев
Добри Митрев Източник: БСК

"Към този момент нямаме гаранции за компенсации за цените на тока", заяви пред bTV Добри Митрев, председател на управителния съвет на Българската стопанска камара.


По думите му бизнесът още на 14 март е договорил с премиера създаването на работна група, която да търси устойчив механизъм за прогнозируеми цени на електрическата енергия, но това не се е случило.

 

"Уговорката за компенсации беше до 30 април. От вчера Компенсации за тока няма. Готвим се за протести, ако българското правителство не осъзнае огромната си роля", каза още Митрев. Той допълни, че икономиката на страната ще катастрофира.

 

Пламен Димитров
Пламен Димитров Източник: КНСБ

"Ние сме на една и съща позиция с бизнеса. Когато става дума за подкрепа в подобни кризи няма как да се действа иначе освен да се търси държавна подкрепа", каза Пламен Димитров от КНСБ.

 

Той допълни, че фирмите, които не могат да се справят трябва да имат възможност да потърсят подкрепа за май и юни месец. "Ресурси трябва да има до юни включително", коментира Димитров.

 

Според Митрев държавата е дала като компенсации за бизнеса много по-малко отколкото твърди Кирил Петков. "До момента сумата е в пъти по-малко. От 1 януари до 30 април са изплатени 1 млрд. и 400 млн. лева", каза Митрев.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени