Строителството на газопровода "Северен поток 2" ще завърши след броени седмици

Заради газопровода Украйна ще губи годишно по около 2 млрд.$ от транзитни такси

Северен поток 2
Северен поток 2 Източник: Globallookpress.com

Строителството на газопровода "Северен поток 2" е на финален етап и ще завърши след броени седмици, каза руският посланик в Берлин Сергей Нечаев в интервю, цитиран от ТАСС. "Смятаме, че германско-американските договорености няма да повлияят на темповете на изграждане и сроковете на завършване на "Северен поток 2". Строителните работи са на финален етап, а до пълното им завършване остават броени седмици", подчерта посланикът.

 

Нечаев отбеляза, че САЩ и Германия не са сключвали споразумение за "Северен поток 2", а става дума само за съвместно изявление, което не е юридически задължаващ документ. То не налага никакви конкретни ангажименти на Русия, която не е участвала в изготвянето му. Скоро руският президент Владимир Путин съобщи, че всички тръби са вече поставени и се очаква само съединяването им.

 

Завършването на газопровода беше съпроводено с въвеждане на санкции от страна на САЩ за всички компании, които имат отношение към строителството му. Това забави изпълнението на проекта. Санкциите бяха наложени за първи път през декември 2019 г. и после бяха разширявани. На 20 май 2021 Вашингтон взе решение да отмени санкциите срещу фирмата, завършваща строителството на "Северен поток 2".

 

Газопроводът "Северен поток 2" ще пренася двойно повече от досегашния обем газ от Русия до Германия. При такова директно трасе между двете страни би се избегнала посредническата роля на Украйна и страната би започнала да губи по 2 милиарда долара от транзитни такси. Според изчисления, представени в Конгреса на САЩ, за Киев това би означавало загуба от около 3% от брутния вътрешен продукт.

Още от "Икономика"

Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

Идеята на евродепутата Андрей Новаков е за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени