Светослав Бенчев, БПГА: Бензинът и дизелът са поскъпнали с около 20%

Петролните продукти са борсови суровини, те не се съобразяват със заплатите, които хората получават в една или друга държава, добави той

Светослав Бенчев
Светослав Бенчев Източник: БПГА

Ние сме национално отговорни компании. Правим всичко възможно, за да може кризата, през която минава държавата, да бъде по-лесно приета от хората, увери Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Той заяви, че картел в сектора никога не е имало. "Ние сме едни от най-проверяваните сектори. Винаги сме спазвали законодателството и ще продължим да го правим".

 

Бенчев припомни, че в Полша, където руският нефт достига по тръбопровод, цената е с 20 ст. по-висока от рафинерията в Бургас.

 

Петролните продукти са борсови суровини. Те не се съобразяват със заплатите, които хората получават в една или друга държава. Проблемът не е, че горивото е скъпо, а че заплатите са малки. Ние сме индустриална асоциация и отговаряме за това, което се случва в сектора, обясни Бенчев.

 

И показа графика, според която цената на горивата в България от 24 февруари до 14 април е била по-ниска от тази в Гърция. "В Гърция имаше скокове на цената както на едро, така и на дребно. И ние не отразихме в България. Ние не отразихме тези 120-130 долара за барел", посочи той.

 

Призна, че цените вървят нагоре, но не толкова, колкото в Западна Европа, Гърция и Румъния. Бензинът и дизелът, по думите му, са поскъпнали с около 20%.

 

Печалбата в сектора в момента е съвсем минимална. През цялото време се опитваме да поддържаме цени, които позволяват на българите да продължат своя живот. Но да не бъркаме марж с печалба. С марж ние покриваме разходите, които при нас също са се увеличили – електричество, складове, рафинерия, бензиностанции, заплати за хората, посочи още Светослав Бенчев.

 

И изрази надежда да не се стига до налагане на ембарго върху руските продукти. Ако това се случи, цените трайно ще се увеличат с 50-60 ст.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени