Световната банка: Икономиката на България може да се забави заради демографската криза

Загубата на трудоспособно население дърпа страната ни сериозно назад, твърдят експертите

Световната банка
Световната банка Източник: Pixabay

Световната банка представи в четвъртък доклад за преглед на публичните финанси в България, който изследва приходите, ефективността и резултатността на държавните разходи в някои сектори.

 

България има една от най-стабилните фискални позиции в Европа като резултат от разумната и консервативна бюджетна политика през годините, но за да се осигури благоденствие и добро качество на живот за обществото, трябва да се преборят сериозни предизвикателства, пише още в документа.

 

"Постепенно икономиката на България ще се забавя значително в следващите десетилетия, освен ако не се предприемат много сериозни реформи в краткосрочен план. Това забавяне следва най-вече от изключително негативната демографска тенденция, а именно - загубата на трудоспособното население. Тези негативни географски тенденции ще доведат до много сериозен натиск върху публичните финанси, върху бюджета на страната. По отношение на събираемостта на приходите България може да постигне много", коментира Десислава Николова, старши икономист в офиса на Световната банка в България.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени