Световната банка: Икономиката на България може да се забави заради демографската криза

Загубата на трудоспособно население дърпа страната ни сериозно назад, твърдят експертите

Световната банка
Световната банка Източник: Pixabay

Световната банка представи в четвъртък доклад за преглед на публичните финанси в България, който изследва приходите, ефективността и резултатността на държавните разходи в някои сектори.

 

България има една от най-стабилните фискални позиции в Европа като резултат от разумната и консервативна бюджетна политика през годините, но за да се осигури благоденствие и добро качество на живот за обществото, трябва да се преборят сериозни предизвикателства, пише още в документа.

 

"Постепенно икономиката на България ще се забавя значително в следващите десетилетия, освен ако не се предприемат много сериозни реформи в краткосрочен план. Това забавяне следва най-вече от изключително негативната демографска тенденция, а именно - загубата на трудоспособното население. Тези негативни географски тенденции ще доведат до много сериозен натиск върху публичните финанси, върху бюджета на страната. По отношение на събираемостта на приходите България може да постигне много", коментира Десислава Николова, старши икономист в офиса на Световната банка в България.

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени