Свинеферми прекратяват дейността си

Българското свиневъдство в момента е притиснато не само скъпата енергията и фуражите, но и от евтиния субсидиран внос

Свинеферма
Свинеферма Източник: Zonanews

Собствениците на 2 големи и още толкова по-малки ферми вече са обявили намерението си до края на годината да прекратят дейността заради големи загуби и ще чакат по-добри времена. Това съобщава за "Монитор" д-р Полина Хаджистоева от Асоциацията на свиневъдите.

 

По думите й едната от тях се намира в района на Исперих, в нея са се отглеждали 3500 свине-майки и е била една от най-големите от този тип в страната. Другата по-голяма свинеферма, решила да затвори кепенци, е във Варненско и в нея са се отглеждали 2500 свине-майки.

 

Според Хаджистоева основната причина за затрудненото положение на българското свиневъдство в момента са не само скъпата енергията и фуражите, но и евтиният субсидиран внос на свинско месо от другите страни от ЕС, основно от Западна Европа. "До неотдавна Западна Европа правеше голям износ за Китай и за това е било стимулирано производството там. Отскоро експортът за Азия е паднал и излишното месо се продава в целия Европейски съюз, а това подбива и цените в България.

 

Другият проблем на българските свиневъди се появи през тази година с двойно по-високите цени на фуражите, които от 25 ст. за килограм вече се продават по 50 ст.

Междувременно от голяма фермата в Русенско са решили да намалят рисковете от фалит, като минат на директни доставки на трупно месо до крайни клиенти, като по този начин заобикалят посредниците".

 

Във връзка с тази идея д-р Полина Хаджистоева заяви, че тя засега не е обсъждана с останалите производители, но според нея, разбира се, че всеки е свободен да търси спасение в кризата.

Още от "Икономика"

МАЕ: Търсенето на електроенергия може да предизвика още три години нестабилност на пазара

Световното търсене на електроенергия е нараснало с 6% през миналата година след стабилизирането на глобалната икономика от пандемичната рецесия през 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени