Търсенето на имоти е по-голямо от предлагането, цените продължават да растат

През последната година са нараснали с 11% за София, посочи мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева

Снежана Стойчева
Снежана Стойчева Източник: Bulgaria ON AIR
През последната година търсенето на апартаменти в София се е увеличило с 30%, а цените са нараснали с 12 на сто. Mоже ли да говорим за имотен бум по време на Ковид кризата и на какво се дължи повишението на цените?
 
"Много са причините и те са обективни, точно заради това не може да се говори за балон, който да очакваме да се спука. През последната година цените са нараснали с 11% за София, но това е едно плавно покачване. Така се случва от 2018 година насам. Дори ако проследим един по-дълъг период от 6 години – общо покачването е с 46%. А с 63% са нараснали цените през период, който ние определяме като "балон" - 2006-2008 година", каза мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта, че в Пловдив положението е сходно като в София – цените сериозно са нараснали.
 
"Интересно е, че са нараснали цените на къщите. Интересът към тях е желанието на млади хора да живеят в екологична среда, да отглеждат децата си на чист въздух. Свързан е с огромното желание на българина да живее по-добре, по-комфортно. До дискусията, която направихме миналата седмица, си мислех, че лихвите по ипотечното кредитиране, които са ниски и все повече падат, е една от основните причини за покачването на сделките. Но не най-важната. Има друга причина – това са спестяванията, депозитите на българина. През последните години те са се увеличили с 20 млрд. Говорим за 60 млрд. депозити в началото на годината. Има по-засилен интерес към по-големи жилища. Има спад в наемите, както и в тяхното търсене. Има много свободни имоти. Около 20% са освободените", допълни Стойчева.
 
По думите ѝ през последните 5 години доходите на домакинствата са нараснали с 35%.
 
Попитана как се е променил профила на купувача, тя отговори: "Това, което "Пощенска банка" внесе като информация за хората, които ползват кредити, предполагам, че това са млади хора до 40 години – семейства, висше образование, добра доходност. Банките внимават на кого отпускат кредити, не е така безразборно, както беше през 2006 година", посочи js.
 
И добави, че имотите "на зелено" винаги крият риск.
 
"Купувайки имот на зелено, подписваме договор, който е на добра воля. Не ставаме собственици на нищо, той не дава никаква гаранция. Но е предпочитано като вариант, защото е по-евтино. Когато излезе Акт 16 – един имот се продава с 20-30% отгоре. Експертите, с които те говорят, казват, че до 2023 година такъв ще бъде ръстът. Но има други финансови експерти, които смятат, че може да сме в 18-годишен цикъл и това нарастване може да продължи и след 2024 година. Но в момента има обективно търсене за този ръст, а то е много повече от предлагането", категорична е Снежана Стойчева.

Още от "Икономика"

Зърнопроизводителите бесни заради заплаха на Кирил Петков, на крачка да подкарат тракторите към София

Според тях изказването на Киро Харварда противоречи на функционирането на механизмите на финансиране в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени