Търсенето на имоти е по-голямо от предлагането, цените продължават да растат

През последната година са нараснали с 11% за София, посочи мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева

Снежана Стойчева
Снежана Стойчева Източник: Bulgaria ON AIR
През последната година търсенето на апартаменти в София се е увеличило с 30%, а цените са нараснали с 12 на сто. Mоже ли да говорим за имотен бум по време на Ковид кризата и на какво се дължи повишението на цените?
 
"Много са причините и те са обективни, точно заради това не може да се говори за балон, който да очакваме да се спука. През последната година цените са нараснали с 11% за София, но това е едно плавно покачване. Така се случва от 2018 година насам. Дори ако проследим един по-дълъг период от 6 години – общо покачването е с 46%. А с 63% са нараснали цените през период, който ние определяме като "балон" - 2006-2008 година", каза мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта, че в Пловдив положението е сходно като в София – цените сериозно са нараснали.
 
"Интересно е, че са нараснали цените на къщите. Интересът към тях е желанието на млади хора да живеят в екологична среда, да отглеждат децата си на чист въздух. Свързан е с огромното желание на българина да живее по-добре, по-комфортно. До дискусията, която направихме миналата седмица, си мислех, че лихвите по ипотечното кредитиране, които са ниски и все повече падат, е една от основните причини за покачването на сделките. Но не най-важната. Има друга причина – това са спестяванията, депозитите на българина. През последните години те са се увеличили с 20 млрд. Говорим за 60 млрд. депозити в началото на годината. Има по-засилен интерес към по-големи жилища. Има спад в наемите, както и в тяхното търсене. Има много свободни имоти. Около 20% са освободените", допълни Стойчева.
 
По думите ѝ през последните 5 години доходите на домакинствата са нараснали с 35%.
 
Попитана как се е променил профила на купувача, тя отговори: "Това, което "Пощенска банка" внесе като информация за хората, които ползват кредити, предполагам, че това са млади хора до 40 години – семейства, висше образование, добра доходност. Банките внимават на кого отпускат кредити, не е така безразборно, както беше през 2006 година", посочи js.
 
И добави, че имотите "на зелено" винаги крият риск.
 
"Купувайки имот на зелено, подписваме договор, който е на добра воля. Не ставаме собственици на нищо, той не дава никаква гаранция. Но е предпочитано като вариант, защото е по-евтино. Когато излезе Акт 16 – един имот се продава с 20-30% отгоре. Експертите, с които те говорят, казват, че до 2023 година такъв ще бъде ръстът. Но има други финансови експерти, които смятат, че може да сме в 18-годишен цикъл и това нарастване може да продължи и след 2024 година. Но в момента има обективно търсене за този ръст, а то е много повече от предлагането", категорична е Снежана Стойчева.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени