Теменужка Петкова: КЕВР е независим орган, а в момента виждаме как правителството го овладява

Двата реактора да бъдат използвани за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", призова тя

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: NOVA NEWS

"КЕВР трябва да е независим и да не е подчинен на изпълнителната власт, а в момента гледаме как правителството я овладява. Политиката да слагат свои хора ще се обърне срещу тях. Очаквам всичко от КЕВР, най-страшното ще е ако тя не работи както досега. Никога не сме си позволявали да се месим в работата на регулатора и да го молим нещо. Недопустима е намесата в работата им". Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова пред Nowa NEWS.

 

Тя добави, че намаляването на състава на КЕВР от 9 на 5 души категорично е неправилна стъпка. "И както те казаха - сложихме наши хора в КЕВР. Зарадвахме се, че най-накрая има критики към правителството и от президента Радев, които ние отдавна говорим. Новото правителство няма време за анализи, трябва да се работи", коментира бившият енергиен министър.

По думите й тъй като в "Булгаргаз" са сложили човек от фирма за търговия с природен газ, затова не бива да се изненадваме, че има сделка за по-малко от 3 секунди за 37 000 мегаватчаса. Според нея не е поеман ангажимент да не се допускат алтернативни източници на газ.

 

"Не смятам, че Русия ще използва доставките като начин за натиск, няма да се стигне до проблем", сподели тя. Относно интерконектора Гърция-България Петкова разкри, че той е част от южния газов коридор.

 

"Той трябва да бъде довършен. Двете служебни правителства не можаха да се справят с това. Ако проектът бъде готов до 1 юли, няма да бъде необходимо да се подписва нов анекс за договаряне на доставките. Ако не се случи, колегите да започнат скоро преговори с Азербайджан. Договорили сме най-ниската цена", посочи бившият енергиен министър.

 

На въпрос на водещия поемали ли са в правителството на ГЕРБ да не се допускат алтернативи за нови газове и пътната карта с вашето име на нея, Теменужка Петкова обясни, че това "са записки и анализи от една среща за желани проекти. Категорично не са поемани никакви ангажименти. Аз мога да покажа решенията и на българският парламент на г-н Атанас Атанасов. Не са поемани никакви ангажименти, ние сме работели изцяло в интересите на България", повтори народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

Мнението й е, че България няма да успее да постигне изискванията за ядрена енергетика и трябва да се направи много обстоен анализ. "Двата реактора да бъдат използвани за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", призова тя. И определи "Барселонагейт" като поредния балон, който ще се спука.

 

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени