Теменужка Петкова: Очакваме 9 млрд. лева от газовите проекти, които реализираме

Добре е г-н Радев да се запознае с тази информация

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: БНТ

Президентът Радев каза, че набързо били заровени 3 млрд.лева, коментирайки газовите проекти, които България реализира. Аз категорично не съм съгласна с формулировката "заровени".  Второ, сумата е 2,6 млрд. лева. Трябва да се знае, че такъв проект никога не се реализира самоцелно, той се реализира само, ако има икономическа обоснованост от неговото изграждане и експлоатация. Приходите, които очакваме за срока на двата договора, са над 9 млрд. лева. Изплащането на инвестицията ще стане за 10 г., а използването на инвестицията ще е 30 г. Така, че от този проект ние ще спечелим милиарди, аз казвам конкретни числа. Добре е г-н Радев да се запознае с тази информация, каза в предаването "Денят започва" по БНТ.

Тя обясни, че под диверсификация в енергетиката се разбират две неща - сигурност на доставките и диверсификация на доставките. Министър Теменужка Петкова отговори на въпрос какво всъщност се е случило вчера с компанията "Уестингхаус".

"Вчера се подписа договор, с който се гарантира диверсификацията на доставките на ядрено гориво. Оттук-нататък е необходимо да се направят изследвания за сигурността на това гориво, от "Уестингхаус" ще го извършат заедно с колегите от АЕЦ "Козлодуй", за да се сертифицира след това тяхното ядрено гориво", каза тя.


От цената на природния газ зависи конкурентоспособността на българската икономика, продължи министър Петкова. Ние имаме договор с Азербайджана за доставката на 1 млрд.куб.метра годишно. Изпълнението на този договор е свързано с газопровода ТАР и интерконекторната връзка с Гърция. Засега входната точка е на Комотини. Този проект трябва да бъде въведен до края на тази година и да влезе в експлоатация. Временно променихме входната точка за доставка, "Булгаргаз" се яви на търг в Гърция, спечелихме определени количества природен газ и сключихме допълнително споразумение с Азербайджан. На базата на тези споразумения с Гърция и Азербайджан ние вече получаваме азерски природен газ. И точно това дава значително по-ниските цени на природен газ, по които го купува България, по-ниски от цените на борсите - това се случи заради променената формула с Газпром за цената на природния газ. Втората причина е договорът с Азербайджан", подробно разусни фактическата ситуация около диверсификацията на доставките на природен газ министър Петкова. Тя направи специално уточнение, че прави това за "експертите", които се надпреварват да говорят неистина и неверни неща.


По въпроса за АЕЦ "Белене" Теменужка Петкова каза, че той не е спрян, защото има решение на НС. "В момента се изследва може ли оборудването за "Белене" да се използва за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй". "България има нужда от нова ядрена мощност, предвид политиката на ЕС за климатична неутралност. За нас единственият изход е развитието на ядрената енергетика. Колегите от "Уестингхаус" казаха, че биха участвали в изграждането на нови блокове с наличното оборудване за АЕЦ "Белене". Това е достатъчен атестат", каза Теменужка Петкова.  "Темповете, с които се развива т.н. Зелена сделка, е факторът, който ни кара да действаме максимално бързо. Много е важна правната рамка, трябва да се направи пълен преглед на европейското законодателство, то  е доста специфично, това ще е нов проект и ще изисква процедура на нотификация от ЕК", обясни Петкова. 

"Балкански поток" също е изграден изцяло съобразно с европейското законодателство. Злоупотребява се много с темата за разширяването на националната газопреносната мрежа на България, вкл. и Румен Радев си позволява това, като част от тоталното отричане от негова страна на всичко, което е направило. Всичко това, което ние прави е единствено и само в интерес на българските граждани", допълни министър Петкова.  

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени