Теменужка Петкова: При правителството на Петков преговорите с "Газпром" изобщо не са спирали. Чухме, че са платили колосална сума на адвокатска кантора за преговори с "Газпром"

Не мога да разбера тези протести. ДБ беше в коалиция с БСП и през цялото време БСП твърдеше че трябва да се преговаря с "Газпром", а тогава нямаше спонтанна реакция. Срещу директни доставки или срещу посредниците протестират, пита Петкова

Теменужка Петкова, ГЕРБ
Теменужка Петкова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова в "Денят започва" по БНТ бе събеседник по темата: "Газпром- трябва ли да се преговаря с тях"?


"Правитеството на Петков остави поредица от кризи. Всъщност това правитество успя да създаде кризи във всяка област, включително в енергетиката. Интересни аномалии има в поведението на това правитество - те прекратиха доставките от "Газпром", но не направиха необходимото да ги заместят. Още през април са решили че няма да изпълнят условията на "Газпром", но в този случай трябваше да стартират международен търг , за да осигурят доставки, а вмместо това побързаха да вклчат посредниците в тази схема, по които ни дадават руски газ, но 30% по-скъп.

 

Трябва да се види защо "Булгаргаз" преотстъпи своите права на посредници, които да продат с 30% по-скъпо, да се провери от компетентните органи! "Булгаргаз" има лиценз за търговия и трябваше да резервира слотове, капацитет, за да има газ за България" - обясни тя проблема. 

 

Според Петкова, договорът с "Газпром" приключва в края на годината.  При стриктно спазване на санкциите срещу Русия, поне е трябвало да се зареди Чирен. Тя отговори и на въпроса наистина ли при правителството на Кирил Петков разговорите с "Газпром" всъщност не са спирали: 


"Чухме, че ПП са платили колосална сума на адвокатска кантора за преговори с "Газпром". Ще бъде интересно да знаем какви съвети са давали от кантората, защото българското правитество беше яростен защитник на "Лукйол", но при "Газпром" се оказага много либерални и включиха посредниците в доставките.

 

Въпросът е към Кирил Петков – нямам информация за тези преговори. Аз вчера разбрах, че е имало адвокатска кантора с колосални хонорари. А ние имаме ясна позиция- ние сме за това да се направи 100% диверсификация на доставките от руския газ. По време на нашето управление сме създали предпоставки и инфраструктура за газ от различни източници.


Аз не мога да разбера тези протести, ДБ беше в коалиция с БСП и през цялото време БСП твърдеше че трябва да се преговаря с "Газпром", тогава нямаше спонтанна реакция. И срещу какво протестират- срещу директни доставки или срещу посредниците?" - изрази недоумението си Петкова.

 

Тя счита, че единственото, направено от правителството на Петков е да прекрати доставките от "Газпром", но да продължи вноса на руски газ през посредници, което със сигурност не е диверсификаци, освен ако не е нов вид диверсификация по харвардски - да се внася същото, но на 30% по-висока цена от посредници. 


На въпрос за газовата връзка с Гърция, Теменужка Петкова обясни, че е важно да се разсее вече мантрата на ПП как се строи тя 12 години, защото просто не е вярно: "Това е поредната лъжа, знаят го, но политически го говорят. Проектът стана възможен благодарение на ГЕРБ и ББ. 2015 година, декември, се взе инвестиционно решение за проекта. За 2 години, до края на 2017 г. направихме нужните де действия- финансиране за половин милиард лева, нотификация на държавните помощи, 39 млн.евро от ОП "Иновации", междуправитествено споразумение за данъчния сатут на проекта за 25 години, обществени публични процедури, по които се избраха всички изпълнители. Оставихме буквално готов проект.

 

Това е процес, не се реализира от днес за утре. Поръчките от 2017г. приключиха с обжалванията до 2019 година, строителството започна 2019, октомври месец. Трябваше да приключи през април 2021 година, но срокът беше удължен до декември 21 година. Всяки проект има своя път, който трябва да се извърви, това са обществени поръчки , спазват се правила, регулаторите трябва да се произнесат". 


" Този проект е стратегически, не случайно дадохме всичко от себе си да стане. Правителството на Кирил Петков се провали при довършването на този проект - заяви екс енергийният министър.

 

Петкова подчерта, че и досега газовата връзка не е готова: " Институциите оповестиха, че на отделни етапи е строителна площадка все още. Петков завъртя един кран, направи си снимки и толкова. Интерконекторът ще даде възможност за реална диверсификация на източника на природен газ. Договорът с Азербайджан влезе в сила от 1 януари 2021 година, това е 1/3 от потреблението. Цената е атрактивна и колкото по-бързо го завършим, толкова по-бързо ще се възползваме от азерския газ". 


Теменужка Петкова е убедена, че няма как да се откажем от втечнения газ, защото са нужни още 2 млрд. И е нужно "Булгаргаз" да обяви публичен международен търг, за да се явят доставчици от цял свят, но "Булгаргаз" трябва да влезе в ролятаа си търговец и да резервира капацитет, няма как да вземем втечнен газ без резервиран капацинет. Според нея е добре, че на дружеството е отпусната помощ, защото правителството на Петков е довело обществения доставчик до неплатежоспособност. 

"Ние отиваме на изборите да поискаме вот на доверие. ГЕРБ-СДС сме доказали че сме отговорни хора, че разполагаме с експертиза, сега на България й е необходимо да има силно лидерство, висока експертиа и гарантиран "не" на разделението. Нужно й е обединение и спокойно да си реши проблемите. ГЕРБ и СДС ще са първа полит сила" - коментира Петкова изборите.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени