Теменужка Петкова разобличи лъжите на служебния министър Андрей Живков (ВИДЕО)

Поредица от неистини и лъжи с цел да се всява паника и хаос изрече министър Андрей Живков, каза Петкова

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова даде брифинг в централата на ПП ГЕРБ. Тя отговори на обвиненията на служебния министър на енергетиката Андрей Живков, който по-рано днес заяви, че държавната енергетика е пред дългова спирала с 2,5 млрд. лева борчове.

 

"Поредица от неистини и лъжи с цел да се всява паника и хаос изрече министър Андрей Живков", каза Петкова. "Първата лъжа беше свързана със статута на БЕХ. Бих препоръчала на колегата да прочете устава и да види, че това е финансов холдинг, като неговата основна задача е да подпомага и финансира своите дъщерни дружества. Това е записано много ясно в устава, така че БЕХ върши своята работа и предоставя финансиране по отношения на своите дъщерни дружества. БЕХ не е оперативна структура", подробно и аргументирано Петкова разобличи първата лъжа на служебния министър на енергетиката. Много сериозна лъжа е и че няма стабилизиране в сектора, добави тя. Теменужка Петкова каза, че е представила на Живков цялата информация и  никой и не би си позволил да я укрива.

 

"Втората лъжа, която чух е, че в министерство на енергетиката не е имало политика в областта на енергетиката, което е груба лъжа, манипулация и небивалица. Оценката се дава от международните рейтингови агенции. Препоръчвам на колегите от служебния кабинет да прочетат и да видят, какви оценки е дала международната кредитна агенция Фич на БЕХ. Той повиши кредитният рейтинг два пъти, така че препоръчвам да се види оценката на Фич. Енергетиката е важен отрасъл и всеки, който си позволява да говори небивалици ще понесе своята отговорност, беше категорична Петкова.


"Към 31 декември 2014 г., когато ние поехме управлението БЕХ бешена загуба в размер 274 млн. лева. Към 31 декември 2020 БЕХ е на 280 млн.лв. печалба. Не знам какво ще стабилизира колегата Живков, освен ако увеличи печалбата. Но да се лъже безогледно, че българската енергетика била във финансов колапс - това е нещо, с което не мога да се съглася и българските граждани имат правото да знаят истината", подробно обясни Петкова.


Освен това, Живков не познавал европейските документи за работата на въглищните централи, констатира Петкова. "Това, което правихме, беше защита на нашите въглищни централи. Без тях електроенергийната система няма как да издържи. Държахме българският въгледобив да се развива. Има решение на НС от 30.01. 2020 г., свързано пряко с ангажиментите и сигурността на работата на въглищните централи. Да не си губят време в търсене на измислени сензации и да си свършат работата", каза Петкова.


По отношение лъжите за "Балканския поток", Теменужка Петкова обясни, че проектът ще се изплати за повече от 10 г. И препоръча отново на Андрей Живков да се прочетат директивите и регламентите. "Булгартрансгаз" е спазило процедурите. Нека видят и методиката, която КЕВР е разписала и одобрила за нормата на възвръщаемост за 10 г. Всичко това е гарантирано в рамките на договора. Тази инфраструктура е в интерес на България. Така, както сме работили винаги. Инфраструктурата е с полезен живот над 35г. Тя ще се ползва и след тях", допълни тя.

 

Теменужка Петкова разобличи още една лъжа – че по проекта за интерконектора с Гърция не се прави нищо. "Работата по слухове се превръща в запазена марка на това правителство", добави Петкова.

И препоръча: "Нека колегите видят какво пише в документите. Работата по слухове се превръща в запазена марка на това управление, съгласна съм с тях в едно - че имат кратък хоризонт на действие, в което време задачата им е да организират честни избори", каза Петкова.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени