Теменужка Петкова: Твърденията, че пари за АМ "Хемус" са насочвани към ГЕРБ, са неверни и недоказуеми

Тя коментира и информацията, че има изтекли данни от договора с азерския доставчик на природен газ

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: МС

Твърденията, че 30-40% от парите за АМ "Хемус" са се насочвали към ГЕРБ, са неверни и недоказуеми. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова по bTV. Според нея чрез това се търси повод да се отклони вниманието от истинските проблеми като цената на газа и българското здравеопазване.

 

"Това е риториката на президента Румен Радев, тя е беше предизборна, а сега е врем за работа", каза още Петкова. По-рано излезе позиция на ГЕРБ, в която става ясно, че партията ще даде вътрешния министър Бойко Рашков на съд заради твърденията му, че 30-40% от парите за "Хемус" са се насочвали към ГЕРБ.

 

Петкова коментира и мораториума на цените на тока и парното. "Ние сме направили това предложение с цел българските граждани да са защитени, тогава управляващото мнозинство поиска почивка и после гласуваха решението. Между нашето предложение и това, което управляващото мнозинство прие в последствие има съществена разлика. Ние не бяхме сложили краен срок на този мораториум, като нашата цел беше да дадем възможност на експертите на правителството през това време да работят и да има възможност по всяко време, когато са готови с конкретни мерки, този мораториум да бъде отменен", каза бившият енергиен министър.

 

Относно информацията, че има изтекли данни от договора с азерския доставчик тя призова да се разследва от службите ни дали това е така и кой го е направил. "Имаме информация от страна на нашите азерски партньори за това, че договорът е станал публично известен, в него съществуват клаузи, които са търговска тайна и те няма как да бъдат разпространявани и да са достояние на всички, тъй като вътре става дума за определяне цената на доставката на природния газ. Това са търговски взаимоотношение", добави Петкова и обясни, че изнасянето на договора е сериозен проблем, "защото може да доведе до претенции от страна на нашите партньори по договора".

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени