Теменужка Петкова: Твърденията на правителството за липса на диверсификация са инсинуации

Показват "безпомощността и некомпетентността на това правителство", заяви Петкова

Теменужка Петкова, ГЕРБ
Теменужка Петкова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Теменужка Петкова пред bTV: "За да можем сега да говорим, че 17,5 милиарда куб. м газ годишно можем да доставим по реверсивната връзка от Турция към България. За да можем да говорим, че можем да доставим газ от връзката Кулата-Сидирокастро – това е въпрос на много работа".

 

През 2017 г. ние подменихме цялата инфраструктура по отношение на компресорните станции и на транзитната връзка с Турция, и на връзката с Гърция, което даде възможност тези връзки да станат диверсивни и да обърнем потока", изтъкна Петкова.

 

Тя призова управляващите да се върнат назад във времето и да видят откога всъщност започва този процес. Теменужка Петкова нарече техните твърдения за липса на диверсификация инсинуации, които показват "безпомощността и некомпетентността на това правителство".

 

"Това, което се случи през последните дни, е демонстрация на пълна управленска, експертна и политическа немощ на това правителство. То демонстрира абсолютна невъзможност да се справя с всякакви кризисни ситуации", заяви бившият енергиен министър.

 

По думите ѝ е изключително важно да се разбере защо правителството, след като е било наясно, че ще се случи това, не е отишло в парламента, за да обсъди въпросите с енергийната сигурност на страната.

 

"Те нарушиха Закона за енергетиката, където се казва, че държавната политика в енергетиката се определя от Народното събрание и от Министерския съвет", каза още Теменужка Петкова.

 

Според нея "тези хора разчистват пътя на посредниците при доставките на природен газ за България "Първият интерконектор, който е между България и Румъния, е построен именно от правителството на Борисов през ноември 2016 г.

 

То е направило възможна и реализацията на интерконектора Гърция-България. Този проект беше сложен в ъгъла и никой нямаше намерение да го развива. Ние направихме всичко възможно за този проект. Той трябваше да бъде готов до 31 декември 2021 г.

 

Това правителство и двете служебни на президента Радев проявиха абсолютно безотговорно отношение към този процес и не завършиха проекта в срок", заяви бившият енергиен министър. Проведени са две обществени поръчки и са избрани две гръцки компании – едната за доставка на тръби, а другата да извърши строителството.

 

"Настъпи кризата с коронавируса и те нямаха възможност да дойдат в България и да извършат своите дейности, което забави този процес", уточни още Петкова. По думите ѝ интерконекторът Гърция-България е ключов проект за България.

 

Това е и един от седемте топ приоритета на ЕС. "Ние направихме проекта необратим, а настоящото правителство провали срока за приключването му", допълни Теменужка Петкова. Според нея поскъпването на природния газ няма да е по-малко от 35%.

 

От ГЕРБ са депозирали искане до председателя на НС да бъде свикано извънредно заседание в петък, за да се обсъди спирането на руския газ, както и разглеждане и гласуване на внесеното предложение за предоставяне на военна помощ за Украйна.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени