Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, заяви Денков

Няма да има решение с протести, добави той

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Имаме точно 2 месеца за преговори с ЕК, очакваме синдикатите за разговори по същество. Това заяви премиерът Николай Денков след несъстоялата се днес среща в Министерския съвет с представители на синдикатите и на протестиращите миньори и енергетици.

 

Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да е развие българската енергетика през следващите 20 години. Съгласие, основано на реални факти и истински прогнози, а не на политически измислици и нереалистични очаквания. За да има съгласие, първо трябва да има разговор, не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение на всички. За това поканихме представителите на синдикалните организации за разговор по всички важни въпроси, които вълнуват миньорите и енергетиците. Синдикалните организации за сега отказват да дойдат", каза Денков, цитиран от БНТ.

 

По негови думи всички трябва да са готови за съдържателен разговор. Министър-председателят потвърди няколко акцента, касаещи териториалните планове. "Плановете не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми. Тези средства са предназначени за развитие на съответните региони, те могат да ги преобразят Те са налични, но трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила", обясни Денков.

 

По негови думи с предаването на документите, преговорите с ЕК тепърва започват. Ще бъдат обсъдени всички точки в Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика и по териториалните планове. Според Денков с плановете България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързани с производството на ток от въглища, защото няма такъв текст.

 

"Предадохме плановете на последната възможна дата, те трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави-членки до 31 декември тази година. Плановете на всички останали държави бяха подадени отдавна, ние сме последни в тази дейност. Имаме точно 2 месеца за преговори с ЕК, очакваме синдикатите за разговори по същество, за да продължим преговорите с ЕК и заедно със синдикатите да подготвим аргументите и да поставим исканията си", каза още министър-председателят.

 

Междувременно лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че протестиращите не искат да говорят с премиера, но канят Денков да дойде при тях, за да им обясни ситуацията.

 

"Никой от нас не знае дали са изпратили нещо в Брюксел. Ако са изпратили, какво и дали въобще не ни се разиграва някакъв политически театър, в който ние да сме храстчето в ъгъла на сцената", заяви Манолов.

Още от "Икономика"

Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

Идеята на евродепутата Андрей Новаков е за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени