Цената на хляба днес в Хасково притесни гражданите

Изненадващо е е, че по едно и също време е поскъпнала продукцията на всички производители в областта

Хляб и хлебни изделия
Хляб и хлебни изделия Източник: Shutterstock

Тази сутрин хлябът в магазините в Хасково е бил доставен на нова, по-висока цена. Търговците обаче не са изненадани. Най-търсеният бял хляб от 650 грама вече струва 1,50 лв. С по-високи цени са и другите видове и разфасовки. Според производителите новите по-високи цени се дължат на увеличението на брашното и горивата, става ясно от репортаж на Bulgaria ON AIR.

 

"Очаквано е, тъй като поскъпна и брашното, и олиото, всичко върви нагоре. Хлябът пристигна с 0,10 лв. нагоре", каза продавач-консултантът Мария Станкова. Изненадващо обаче е, че по едно и също време е поскъпнала продукцията на всички производители в областта. А доставчиците нямали обяснение.

 

"Абсолютно всяка една стока идва с нови цени всеки ден нагоре", допълни Мария. Хората недоумяват как ще оцелеят в тази ситуация. "Пенсията ми е 300 лева. Довечера тръгвам да крада някакви работи", каза Петър Петров. "Нямам думи, ограничаваме се в покупките. Взимаме това, което е най-необходимо", споели Живка Маринова.

 

И според клиентите, и според търговците на дребно ежедневното поскъпване на продуктите е спекула от страна на производителите и търговците на едро. "По телевизията чух, че има много висок добив на пшеница, инфлацията е изкуствена", допълни Петър.

 

Според производителите причините за увеличението на хляба са обективни и основателни. Тонът брашно, например, преди да започне войната в Украйна струвал 60 лева, а в момента е 76.

Още от "Икономика"

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Hyundai E&C стартира активна стратегия в България, за да си осигури договора за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

По време на роудшоуто Йънг Джун Юн, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Engineering & Construction, се срещна с българския президент Румен Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени