Цената на тока в България бележи нов абсолютен рекорд

Страната ни ще попадне в групата на държавите с най-скъпо електричество

Подстанция за ел.енергия
Подстанция за ел.енергия Източник: Zonanews

Цената на електричеството в България бележи нов връх, счупвайки предишния рекорд. На 23 ноември в сегмента "Ден напред" тя е 268,05 евро за мегаватчас, което е повишение от 4%. В левове тя достигна 524, 26 лева за мегаватчас. Тази цена е по-висока от рекорда, поставен на 17 ноември, когато токът струваше 248,09 евро, или 485,22 лева.

 

В пазарния сегмент "в рамките на деня" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) среднопретеглената цена на тока е 458,48 лева за мегаватчас. На 23 ноември България ще попадне в групата на страните с най-скъпо електричество в Европейския съюз - Франция, Италия, Румъния и Унгария, където цените се движат между 268-270 евро за мегаватчас. С най-евтин ток отново е Полша, където се плащат по 140,92 евро за мегаватчас. 

Двойно е поскъпнала цената на електроенергията в България от началото на годината. От началото на 2021 г. средната цена на електроенергията в нашата страна е 95,86 евро за мегаватчас, а от началото на ноември тя е 206,30 евро.

 

Преди две седмици енергийните борси затваряха на нива малко над 200 евро, след това цените се повишиха с още 20 - 30 евро за мегаватчас. В началото на тази седмица в повечето страни на европейския континент цените надхвърлят 250 евро за мегаватчас. Това показват данните на платформата energylive в сегмента "ден напред". Сделките са с ден за доставка за утре, 23 ноември. Най-скъпият ток утре ще е в Швейцария - 273,79 евро за мегаватчас. Борсата в Сърбия затвори на цена от 273,48 евро, а тази в Гърция - 270,65 евро за мегаватчас.

 

Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ се нарежда в средата на класацията по стойност на електроенергията с 268,05 евро /524,26 лева/ за мегаватчас. От energylive са изчислили, че това е повишение с 4 процента спрямо цената за днес. Това е и най-високата цена през последната седмица. В другия сегмент - "в рамките на деня", среднопретеглената цена с ден за доставка за днес, 22 ноември, към момента е 458,48 лева за мегаватчас.

 

Най-евтиният ток утре отново ще в Полша - 140,92 евро за мегаватчас. Това е единствената борса в Европа, на която цената на електроенергията е под 200 евро за мегаватчас. Вторият най-евтин ток на Стария континент е постигната в Нидерландия - 219,93 евро. На следващо място се нареждат борсите в Испания и Португалия - с цена на тока от по 225,58 евро за мегаватчас.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени