Цената на зърното на световните борси пада

Това показва анализа на Софийската стокова борса

Цена на зърно
Цена на зърно Източник: Pixel-shot.com

Цените на повечето основни зърнени стоки по световните борси се понижават и през седмицата. Това показва анализа на Софийската стокова борса. На Софийската стокова борса котировките продава за хлебна пшеница са на 431 лева за тон, с доставка до купувач, като купувачите отговарят с 350 лева за тон. Фуражна пшеница се търси на 360 лева за тон.

 

Софийска стокова борса
Софийска стокова борса Източник: Zonanews

Царевица се предлага от 345 до 360 лева за тон от място, а за маслодаен слънчоглед от място офертите "продава" са за 850 лева за тон. Цената на хлебната пшеница ФОБ (на границата на страната износител) в Чикаго пада с 4 долара до 252 долара за тон, във Франция се понижава с 3 евро до 214 евро за тон, в Русия - с 3 долара до 237 долара за тон, а в Украйна поскъпва с 5 долара до 200 долара за тон. Цената на царевицата в САЩ се понижава с 8 долара до 195 долара за тон, във Франция - с 12 евро до 180 евро за тон, а в Русия - с 10 долара до 200 долара за тон.

 

Царевица
Царевица Източник: Alamy

Ечемикът в Украйна поевтинява с 15 долара до 180 долара за тон за доставка през март. Рапицата на борсата "Юронекст" (Euronext) пада с 10 евро до 412,50 евро за тон. Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам губят 10 долара до 920 долара за тон, а рафинираната захар с доставка през март поскъпва с 13,50 долара, достигайки до 665,70 долара за тон на борсата в Лондон.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени