Цените на зърното падат на световните борси

Това съобщават експертите на ССБ

Пшеница
Пшеница Източник: Shutterstock

Цените на основните зърнени стоки на световните борсови пазари се понижават през седмицата, но на този етап не се забелязва сериозно раздвижване на Софийската стокова борса. Тази седмица на борсата царевицата продължава да се предлага за 380 лв. за тон, въпреки че миналата седмица е имало сделки на цена 300 лв. за тон с доставката зо купувач.

 

Котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лева за тон, също с доставка до купувач. Маслодайният слънчоглед от продавач се търси на начална цена от 660 лeва за тон, но предлагането е на 740 лева за тон.

 

Софийска стокова борса
Софийска стокова борса Източник: Zonanews

На Софийската стокова борса продължава бялото брашно се предлага на начални цени от 890 лeва за тон, бялата рафинирана захар - 1940 лева за тон, олио в бутилки - 1,95 лева за литър. Предлагането на зрял фасул се реализира със сделка на 2200 лева за тон.

 

Експертите на Софийската стокова борса следят и цените на световните пазари. Цената ФОБ (FOB - Free On Board - на границата на страната износител, бел. ред.) на хлебната пшеница в Чикаго се понижи с 9 долара до 243 долара за тон.

 

Във Франция се понижи с 5 евро до 226 евро за тон, в Русия - с 10 долара до 250 долара за тон. В Украйна се качва с 1 долар до 195 долара за тон. При царевицата в САЩ цената пада с 5 долара през седмицата до 213 долара за тон, във Франция и Русия цените остават без промяна - от съответно 200 евро за тон и 228 долара за тон.

 

Цената на ечемика във Франция също остана без промяна и е на 202 евро за тон. Рапицата на борсата "Юронекс" (Euronext) пада с 1,75 евро до 436,75 евро за тон. Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам се придвижиха надолу с 10 долара до 965 долара за тон.

 

Рафинираната захар за доставка през март 2024 г. поскъпна с 12,40 долара, достигайки до 746,10 долара за тон на борсата в Лондон.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени