Цените на жилищата в Швеция - с най-големия си спад от 2013 г.

Самостоятелните къщи в скандинавската страна поевтиняват по-бързо от апартаментите

Швеция
Швеция Източник: Интернет

Сривът на жилищния пазар в Швеция се е ускорил до най-бързия му темп от поне 2013 г. насам, сочат нови данни, които засилват опасенията, че прогнозите за потенциален спад на цените на жилищните имоти в страната може да са занижени, предава Bloomberg.

 

Към октомври цените на къщите в Швеция са намалели с 19% спрямо връхната си точка от март, а на апартаментите – с 13 на сто, съобщава ипотечният кредитор SBAB, чийто индикатор се основава на данни за сделките от сайта за имотни обяви Booli. Държавният ипотечен кредитор прогнозира спад с около 20% спрямо пика от март, малко повече от очакванията на Nordea и Riksbank.

 

Забавянето, стимулирано от рекордно високата инфлация и нарастващите лихви по заемите, отразява развитие, което се наблюдава в цял свят, след като цените на жилищата нараснаха по време на пандемията.

 

В Швеция дългият цикъл на практически непрекъснат ръст на цените и условията по ипотечните кредити доведоха до рязко повишаване на задлъжнялостта, а тъй като много домакинства имат плаващи лихви по ипотечните кредити, ходовете на централната банка за ограничаване на инфлацията бързо оказват въздействие върху покупателната способност.

 

Цените на жилищата са намалели с 4% през октомври спрямо предходния месец, или с 2,3% на сезонно изгладена база, съобщава SBAB. За сравнение, номиналният спад през септември беше 2,6% и тогава ипотечният кредитор съобщи, че това е рекордно понижение.


Макар че има регионални различия, цифрите показват спадове в цялата страна, като най-голямо понижение е отчетено в цените на самостоятелните къщи във втория по големина град в Швеция Гьотеборг. Те са изгубили 19% от стойността си спрямо пика си от март.

 

"Цените продължават да намаляват и при апартаментите, но техните спадове не са толкова резки като при самостоятелните къщи", коментира главният икономист на SBAB Роберт Бойе в комюнике.

 

"Възможното обяснение е, че високата инфлация и особено повишаването на цените на тока нанасят по-тежък удар на пазара на самостоятелни къщи", допълва той.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени