Централната банка на Русия прогнозира икономическа стагнация в страната, инфлация над прогнозните стойности и срив на импорта

Допълнителни трудности донесе затягането на санкциите, поради което банките на приятелски страни започнаха масово да блокират плащанията към руски компании

Руската икономика
Руската икономика Източник: Zonanews

През следващата година руската икономика ще забави своя растеж почти до нула, инфлацията в нея ще бъде един и половина пъти по-висока от първоначалните прогнози, а предлагането на вносни стоки ще продължи да намалява. Централната банка на Русия прогнозира такива параметри в последната си макроикономическа прогноза, която беше публикуван в петък.

 

Според прогнозата на Централната банка, след като нарасна с 3,6% миналата година, руският БВП ще нарасне с още 3,5-4% тази година, след което икономиката може да се забави 7-8 пъти. За 2025 г. централната банка прогнозира увеличение на БВП с 1,5% при оптимистичния сценарий и само с 0,5% при песимистичния сценарий.

 

След икономическия растеж ръстът на инвестициите също може да спадне до нула, при 7-9 % през тази. През 2025 г. капиталовите инвестиции ще нараснат едва 2% в най-добрия случай, а в най-лошия - изобщо няма да нараснат. Руските потребители също ще трябва да затегнат коланите, според Централната банка: разходите на домакинствата за закупуване на стоки и услуги ще се увеличат с едва 0-1%, според прогнозата на регулатора.

 

Проблемът за икономиката, която е поставена на военни релси, е ускоряването на инфлацията: трилионите, които се наливат в отбранителни заводи и плащания на военните, които отиват в Украйна срещу договор, раздуха паричното предлагане в страната до рекордни размери за последните15 години (повече от 20% на годишна база). А недостигът на персонал след изпращането на почти един милион души на война породи "надпревара за заплати" - безпрецедентна от втората половина на 2000-те.

 

Като резултата темпът на растеж на потребителските цени в Русия тази година ще бъде 6,5-7% и ще бъде един и половина пъти по-висок от първоначалните очаквания на Централната банка (4,3-4,8%). Инфлационният натиск в икономиката остава висок, а "стабилната инфлация се ускори през второто тримесечие", каза гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина на пресконференция.

 

Елвира Набиулина
Елвира Набиулина Източник: ТАСС

Допълнителни трудности донесе затягането на санкциите, поради което банките на приятелски страни започнаха масово да блокират плащанията към руски компании. Централната банка вижда това, особено сред вносителите, отбеляза Набиулина. Според Централната банка доставките на стоки за Русия от чужбина до края на годината ще намалеят с $12 милиарда, а общият им обем - $291 милиарда - ще бъде с 15% по-нисък, отколкото преди анексирането на Крим.

 

За да ограничи инфлацията, Централната банка повиши основния лихвен процент от 16% на 18% и според Набиулина не се изключват нови увеличения. Руската икономика е в състояние на "максимално прегряване за 16 години", а резервите от работна ръка и производствен капацитет са "практически изчерпани", каза тя.

 

"Недостигът на тези ресурси може да доведе до ситуация, при която темповете на икономически растеж ще се забавят, въпреки всички опити за стимулиране на търсенето, а всички стимули на практика ще доведат единствено до ускоряване инфлацията. Всъщност това е сценарий на стагфлация и той може да бъде спрян само с цената на дълбока рецесия", каза ръководителят на Централната банка, цитирана от The Moscow Times.

Още от "Икономика"

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Японската корпорация Тошиба ще съдейства на България за максимално бързо възстановяване работата на ПАВЕЦ "Чаира"

Сътрудничеството между български и японски компании за постигане на енергийна трансформация в нашата страна бе една от централните теми

Прочетете повече прочетете повече

50 години АЕЦ "Козлодуй": Най-голямото постижение за това време е производството на повече от 708 млн. мегаватчаса елене

Уважение и благодарност за личния принос заслужават всички работили през годините и работещи в АЕЦ "Козлодуй, заяви изпълнителният директор Иван Андреев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени